Viscerale therapie bij Hofmans van Benthum Cuijk

viscerale therapie

Wat is Visceraal Therapie?
‘Viscero’ is Latijn en betekent ‘organen’. Heel vaak ligt de oorzaak van klachten aan bijvoorbeeld spieren, gewrichten of de wervelkolom ergens anders in het lichaam. Meestal zijn juist bindweefselstructuren rondom organen, bloedvaten of zenuwstructuren de oorzaak.
Alles wat leeft, beweegt. Ook in het menselijk lichaam. Ieder orgaan, weefsel en cel is continu in beweging. Ieder orgaan heeft een eigen bewegingspatroon. Darmen bewegen bijvoorbeeld constant van links naar rechts in de buikholte. Nieren zakken vier cm richting benen en komen weer terug – en leggen zo per dag zevenhonderd meter af! Eierstokken roteren, de milt maakt een achtvormige beweging, botten buigen de ene richting uit en weer terug, hersenen openen zich als een bloem en sluiten weer.

Daarnaast wordt ieder orgaan met bindweefselstructuren ‘opgehangen’ aan omliggende structuren, zoals wervels, andere organen, middenrif en andere spieren. Deze bindweefselstructuren gaan geleidelijk in elkaar over.

In het lichaam zijn er geen strikt afgebakende grenzen, weefselstructuren gaan geleidelijk in elkaar over. Hierdoor kan een verkleving in de bindweefselstructuren rondom de linker nier bijvoorbeeld hoofdpijn of schouderpijn, maar ook knie- of voetklachten veroorzaken. Doordat de bewegingen van de nier afgeremd worden, geeft dat een te hoge spanning in bindweefsel-structuren rond darmen, blaas, zenuwen en bloedvaten die vanuit buik-/rug naar been gaan. Maar ook het middenrif kan te gespannen geraken, waardoor de longen niet goed kunnen uitzetten, met als gevolg verhoogde spanning op bindweefselstructuren in hals/nek, waardoor de zenuwen en bloedvaten naar hoofd en armen wat ingeklemd raken. Ook heeft de nier bindweefselverbindingen met lendenwervelkolom. Daar de nier per dag maar liefst 700 meter aflegt, heeft dit een enorme trekkracht op de lendenwervels. Hierdoor kan een nierrestrictie dan ook een blokkade in de lendenwervelkolom veroorzaken. Zo kan er vanuit ieder orgaan of andere weefselstructuur klachten elders in het lichaam veroorzaakt worden.

Jean Pierre Barral, een Franse osteopaat, heeft hier in de jaren tachtig van de vorige eeuw heel veel wetenschappelijk onderzoek in verricht en de Visceraal Therapie ontwikkeld. Visceraal Therapie is een therapievorm, waarbij men met zachte manuele handgrepen bindweefselstructuren (bv. vliezen of bandjes), die verkleefd of te gespannen zijn en daardoor klachten elders in het lichaam en/of zelfs geestelijke spanningen (bv depressie, angsten, burn-out) veroorzaken, losmaakt en effectief kan behandelen. Emoties en ervaringen worden in de bindweefselstructuren rondom organen opgeslagen. Heel veel mensen krijgen daardoor bijvoorbeeld maagklachten bij te veel stress of hoofd-/rugpijn bij verdriet, etc. Deze ‘trauma’s’ kunnen jarenlang, zelfs decennia lang opgeslagen zitten zonder dat ze klachten veroorzaken, maar plots kan er een druppel optreden die de emmer doet overlopen. Klachten zijn meestal ten gevolge van een opsomming van factoren.

Welke factoren veroorzaken restricties?
• verkeerde houdingen
• verkeerde of steeds weer terugkerende bewegingen
• overbelastingen
• voeding (niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde voedingsstoffen)
• eetpatronen
• drinkgedrag (te weinig water drinken, te veel zuivel en/of alcohol, etc)
• emoties: verdriet, angsten, boosheden, etc.
• ervaringen: trauma’s uit het verleden, zelfs uit de kindertijd / baby-jaren / bevalling
• trauma’s: ongelukken, operaties, val, stoot, etc.
• werkdrukte en andere stressfactoren

Hoe ziet een Visceraal Therapeutisch behandeling eruit?
Binnen enkele seconden weet een Visceraal Therapeut welke structuur hij/zij moet behandelen. Door compressie aan het hoofd te geven, wanneer de patient staat, voelt hij welke structuur verklevingen of te veel spanningen heeft. Een compressie, hoe licht dan ook, veroorzaakt namelijk spanning in alle bindweefselstructuren in het lichaam. Bij loslaten van de compressie moet deze spanning weg zijn. Maar als er een verkleving in een bindweefsel-stuctuur zit, dan zal die weefselspanning zich langzaam herstellen. Uit ervaring voelt de Visceraal Therapeut welke structuur dan de dominerende restrictie is. Er kunnen nog veel meer restrictie aanwezig zijn in het lichaam. Maar door de meest dominerende restrictie te behandelen, ontstaat er meestal een soort domino-effect op de andere structuren. Vaak kunnen er wel meerdere ketens van restricties aanwezig zijn, waardoor er meestal toch enkele behandelingen nodig zijn om het lichaam ‘restrictie-vrij maken’.