Behandeling bij dystrofie of CRPS fysio Cuijk

dystrofie of CRPS

Wat is dystrofie of CRPS?
Bij dystrofie ontwikkelt een ‘gewoon’ letsel, zoals een botbreuk, operatiewond, kneuzing of zelfs een speldenprik, zich tot een vervelende, langdurige aandoening. De symptomen als roodheid, zwelling en pijn ontstaan meestal aan het uiteinde van de ledematen. Daarna krijgt u ook steeds dichter bij de romp last van deze verschijnselen. Uiteindelijk kan dystrofie leiden tot blijvende invaliditeit.
Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van dystrofie. Ook weten we niet wie extra risico loopt op dystrofie.

Tegenwoordig wordt voor dystrofie steeds vaker de naam CRPS (Complex Regionaal PijnSyndroom) gebruikt. Deze term gebruiken we bij Hofmans van Benthum ook.

Wat merkt van dystrofie of CRPS?
CRPS veroorzaakt pijn aan de aangedane ledematen. Het is lastig aan te geven wat precies de plek en de aard van de pijn is. Vaak is de plek waar CRPS optreedt gezwollen en anders van kleur en temperatuur dan de rest van het lichaam. Ook is het moeilijker om het aangedane lichaamsdeel te bewegen.
De klachten worden erger bij of na beweging van het lichaamsdeel waar CRPS optreedt. Vaak is de plek waar de pijn zit groter dan de plek van het oorspronkelijke letsel.

Wat is de behandeling van dystrofie of CRPS?
De fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum behandelen CRPS met een speciale therapie: PEPT ( Pain Exposure Physical Therapy). De therapie is ontwikkeld in het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. Wij waren bij deze ontwikkeling betrokken en hebben inmiddels vijf jaar ervaring met PEPT.
We richten ons bij de behandeling niet op de pijn, maar op de functie van het aangedane been of de arm. We weten dat de pijn vermindert als het been of de arm beter gaat functioneren.

Tijdens de behandeling kan de pijn tijdelijk toenemen. Dat is vervelend, maar kan geen kwaad. Normaal waarschuwt pijn voor schade in het weefsel. Bij CRPS is dat niet het geval. Daarbij is een ontregeling van het zenuwstelsel de oorzaak. Daarom is de tijdelijke toename van pijn acceptabel.