Blessurebehandeling aan de voorste kruisband fysio Cuijk

blessure van de voorste kruisband

Wat is een blessure aan de voorste kruisband?
De voorste kruisband is een sterke band in het midden van de knie. Hij voorkomt dat het onderbeen te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. De kruisband is enorm belangrijk voor de stabiliteit van de knie, vooral voor mensen die intensief sporten.

Letsel aan de voorste kruisband ontstaat als de knie gemakkelijk kan verdraaien. Meestal bij contactsporten zoals voetbal, basketbal en handbal maar ook bij skiën. De knie maakt een onverwachte, bijna altijd draaiende beweging. Daarbij wordt de kracht op de voorste kruisband te groot wordt zodat hij beschadigt. In een aantal gevallen raken hierbij ook nog andere delen van de knie geblesseerd, vooral de binnenband en de binnenmeniscus (zie ook meniscusletsel).

Wat zijn de symptomen van een blessure aan de voorste kruisband?
Als uw voorste kruisband geblesseerd is, merkt u dat uw knie instabiel wordt. Meteen na het ontstaan van de blessure wordt de knie dik. In de meeste gevallen is de knie ook pijnlijk. Dat hangt af van de schade in de rest van de knie.

Wat is de behandeling van een blessure van de voorste kruisband?
Er zijn twee manieren om letsel aan de voorste kruisband te behandelen. De keuze daarvoor hangt af van uw leeftijd en het activiteitenniveau dat u uiteindelijk weer wilt bereiken.
De eerste mogelijkheid is een conservatief beleid. Met oefeningen maken we uw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk.
Optie twee is het operatieve beleid. Hierbij maakt de orthopedisch chirurg een nieuwe kruisband van pezen uit uw been. De revalidatie hiervan duurt doorgaans zo’n negen maanden. Daarbij maakt u onder begeleiding van uw fysiotherapeut uw knie weer soepel, sterk en stabiel.