Blessurebehandeling van de meniscus fysio Cuijk

blessure van de meniscus

Wat is een blessure van de meniscus?
Een meniscus is een halvemaanvormige schijf die tussen het boven- en het onderbeen ligt. Er is een binnen- en een buitenmeniscus. De meniscus vangt de schokken op die ontstaan bij bijvoorbeeld springen of hardlopen. Maar hij helpt ook bij het sturen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Denk aan het draaien van het been.

Er zijn twee soorten meniscusletsel: degeneratief of acuut. Bij degeneratief letsel gaan de kwaliteit van de meniscus langzaam achteruit. Uiteindelijk ontstaat een scheurtje of laat een flapje los.
Bij acuut letsel komt er ineens veel te veel kracht op de meniscus te staan. Daardoor ontstaat een scheur. Vaak gaat dit letsel samen met beschadigingen aan de binnen- of buitenband en de voorste kruisband. Zulke blessures ontstaan vaak bij sporten als voetbal, volleybal en hockey. De knie verdraait dan, als het ware.

Wat zijn de symptomen van een blessure van de meniscus?

Bij een blessure van de meniscus is de knie vaak instabiel. Ook komen er zogenaamde slotklachten voor: u heeft dan het idee dat uw knie op slot springt waardoor u hem niet meer kunt bewegen. De knie doet pijn, vooral als u hurkt. En de eerste uren nadat de blessure is ontstaan wordt de knie dik.

Wat is de behandeling van een blessure aan de meniscus?
Een blessure aan de meniscus kan op twee manieren behandeld worden. De keuze voor één van de technieken is afhankelijk van het natuurlijke herstel en de schade aan de meniscus.
De eerste manier noemen we een conservatief beleid. Met kracht- en stabiliteitoefeningen zorgt de fysiotherapeut dat uw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt. Hierbij maken we gebruik van het natuurlijk herstelmechanisme van uw lichaam.
Optie twee is een operatie. Tijdens een scopie (kijkoperatie) zal de orthopedisch chirurg de meniscus hechten of de niet meer te repareren schade wegknippen. Hij probeert altijd zo veel mogelijk van de originele meniscus te behouden.
De revalidatie hiervan duurt zes weken tot zes maanden. Dat is afhankelijk van de operatietechniek. Na de operatie maakt u uw knie weer soepel, sterk en stabiel met oefeningen onder begeleiding van uw fysiotherapeut.