leefstijladvies Hofmans van Benthum Cuijk

overgewicht en obesitas

Wat is overgewicht en wat is obesitas?
Wie overgewicht heeft, is te zwaar. Het gaat daarbij niet om schoonheid maar om gezondheid. Dus iemand die niet in maatje 38 past, hoeft geen overgewicht te hebben. Een belangrijke maat voor overgewicht is de Body Mass Indfex (BMI). De BMI berekent de verhouding tussen lengte en gewicht. Zit uw BMI tussen de 20 en 25, dan heeft u een gezond gewicht. Komt uw BMI uit tussen de 25 en 30, dan is er sprake van overgewicht. Bij een BMI van meer dan 30 spreken we van obesitas. Dan is er zo’n overmaat van vetstapeling in het lichaam dat er gezondheidsrisico’s ontstaan. Bij langdurig overgewicht kunnen er eveneens gezondheidsproblemen optreden.

Wat is de oorzaak voor overgewicht en obesitas?
Overgewicht ontstaat als er geen balans is tussen energie-opname en energieverbruik. Er komt meer brandstof in dan er verbruikt wordt. Brandstof wordt bijvoorbeeld verbruikt bij werken, sporten, wandelen en andere lichaamsactiviteiten. Hoe intensiever, hoe meer. De energieopname gebeurt via de voeding. Hoe meer iemand eet, hoe meer energie het lichaam opneemt. De energiebalans wordt ook beïnvloedt door erfelijke, biologische, psychosociale en omgevingsfactoren.

Wat is de behandeling van overgewicht en obesitas?
Fysiotherapie kan u helpen een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Daarmee vermindert uw lichaamsgewicht, vergroot uw fitheid en verminderen de gezondheidsrisico’s.