Specialisme Handtherapie

Vrijdag 04 oktober 2013

Opleiding Handtherapie
Onze medewerkster Susan van den Berk volgt momenteel de opleiding Handtherapie aan het Handencentrum in Utrecht. Gedurende een intensieve periode van 4 maanden zal zij zich specialiseren in handtherapie. Het doel van de opleiding is het opdoen van handtherapeutische kennis en vaardigheden in het complete spectrum van aandoeningen, letsels en operatieve ingrepen aan de hand, pols en onderarm. Hoewel de naam anders doet vermoeden, houdt de handtherapeut zich dus niet alleen bezig met de hand, maar ook de pols en onderarm behoort tot zijn werkgebied. Dankzij gerichte aanpak en specifieke kennis krijgt u een optimale behandeling en begeleiding. Zo is het mogelijk uw hersteltijd zo kort mogelijk te houden en te streven naar een zo goed mogelijk eindresultaat.

Wat is handtherapie?
Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door een ervaren specialist is dan belangrijk.

Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid. Handtherapeuten hebben zich toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm. De handtherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus zonder operatieve ingreep) behandelen. Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen. Zoals skiduim, carpaal tunnel syndroom, dupuytren, triggerfinger, quervain (peesontsteking duim), duimartrose, peesletsel van de vingers. Het streven hierbij is om weer zo optimaal mogelijk te functioneren.