Claudicatio (etalagebenen)

Wat is claudicatio intermittens?
Claudicatio intermittens is een aandoening waarbij pijn optreedt in een of beide benen bij lopen. U wordt dan gedwongen te stoppen met lopen. Nadat u even stil hebt gestaan ('de etalage bekeken hebt'), trekt de pijn weg.

Wat zijn de symptomen en oorzaken? 
Bijna iedereen die ouder wordt krijgt te maken met bloedvatvernauwing of arteriosclerose. De bloedvaten worden geleidelijk minder elastisch, stug en dik, terwijl vetten en kalk, die door het bloed vervoerd worden, zich kunnen hechten aan de binnenkant van de slagader waardoor de wand van de slagader beschadigd kan raken. Bovendien worden de bloedvaten nauwer. Uiteindelijk kan een flinke vernauwing ontstaan: een stenose. De pijn bij etalagebenen ontstaat, doordat het bloed in de benen niet goed meer doorstroomt.

Wat is de behandeling van etalagebenen? 
Een gespecialiseerd fysiotherapeut helpt u om met claudicatio zo lang mogelijk pijnvrij te lopen. Daarvoor krijgt u looptraining. Zo werkt u zelf aan uw herstel en kunt u een operatie uitstellen of zelfs voorkomen. Deze looptraining is bewezen effectief. Ook aan uw algehele conditie besteden de fysiotherapeuten aandacht. U krijgt begeleiding bij het verbeteren van uw conditie en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum is Susan van den Berk gespecialiseerd in claudicatio intermittens en leefstijlinterventie. Zij is aangesloten bij het Claudicatio Netwerk.

Vergoeding & verwijzing 
Voor de behandeling van claudicatio heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug