Hand- & polsklachten

Wat zijn hand- en polsklachten?
Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Vaak ervaart u pijn of een bewegingsbeperking in uw hand of pols.

Enkele voorbeelden van hand- en polsklachten zijn:

  • Carpaal tunnel syndroom (zenuwbeknelling in de pols);
  • Ziekte van Dupuytren (bindweefselaandoening, ook wel koetsiershand genoemd);
  • Triggerfinger (haperende vinger);
  • M. Quervain (peesontsteking duim);
  • Duimartrose;
  • Skiduim (hierbij scheurt, verrekt of verslapt de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim zit, ook wel gamekeepersthumb of jachtopzienersduim genoemd);
  • Peesletsel van de vingers.

De drie meest voorkomende, maar ook meest onbekende klachten worden hieronder uiteengezet.

Ziekte van Dupuytren

Wat is Dupuytren?
De ziekte van Dupuytren, in de volksmond ook wel koetsiershand genoemd, is een aandoening van het bindweefsel van de hand. Bij deze ziekte ontstaan in de handpalm en/of vingers bindweefselstrengen en knobbels. Deze strengen worden vaak ten onrechte aangezien voor pezen. Doordat de strengen samentrekken, gaan de vingers krom staan en zal het strekken van de vingers moeilijker of zelfs onmogelijk worden.

Wat kan handtherapie betekenen?
De ziekte van Dupuytren is niet te genezen, maar het is wel mogelijk om de bindweefselstrengen te verwijderen. Dit kan door middel van een naaldfasciotomie waarbij met een naaldje de streng op meerdere plekken in de handpalm doorgesneden onder lokale verdoving. De vinger kan dan weer geheel of gedeeltelijk gestrekt worden. Het weefsel wordt hierbij niet verwijderd, alleen doorgesneden. Of door middel van een klassieke operatieve ingreep waarbij er wel weefsel wordt verwijderd. Handtherapie kan een uitkomst bieden in het proces na een operatieve ingreep. De behandeling zal bestaan uit het aanmeten van een spalk en indien nodig uit het verbeteren van de mobiliteit en de kracht van de vingers en de hand. Omdat de ziekte van Dupuytren altijd terugkomt, is het mogelijk dat u verschillende keren in uw leven behandeld moet worden.

De Quervain

Wat is De Quervain?
De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols. Aan het einde van het spaakbeen lopen pezen door een nauwe tunnel (peesschede). De binnenbekleding van deze tunnel bestaat uit een slijmvlieslaag. Normaal gesproken glijden de pezen van de duim soepel langs deze laag door de peesschede. Echter, wanneer de slijmvlieslaag geïrriteerd is lukt dat niet goed meer en treden er pijnklachten op. De pijn kan na verloop van tijd ook doortrekken richting de bovenzijde van uw onderarm of de handrug. Als u kracht zet met uw hand kunnen de pezen kraken. Deze pees(schede)ontsteking wordt veroorzaakt door een irritatie/overbelasting, veelal door een repeterende beweging zoals pakken, tillen, knijpen en wringen. Daarnaast kunnen reuma en diabetes ook gepaard gaan met de aandoening van De Quervain.

Wat kan handtherapie betekenen?
Door middel van het aanmeten van een spalk kan er rust gecreëerd worden in de peesschede waardoor de ontstekingsreactie afneemt. Verdere fysiotherapeutische behandeling bestaat uit het aanleren van een goede polshouding en een juist gebruik van de hand tijdens uw dagelijkse activiteiten, werk en sport. Daarnaast kan de fysiotherapeut gebruik maken van massage (fricties) en zal er aan kracht- en stabiliteitstraining gedaan worden. Ook kan de fysiotherapeut u aanleren hoe u de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk kunt vermijden; u krijgt daarvoor houdings- en tiladviezen. Indien fysiotherapie niet het gewenste resultaat biedt, kan er gekozen worden voor een corticosteroïdinjectie door de huisarts of een operatieve ingreep door een specialist.

Ook na een eventuele operatie kan handtherapie erg zinvol zijn. U krijgt dan adviezen, littekenmassage en oefentherapie.

Triggerfinger of triggerthumb

Wat is een triggerfinger of triggerduim?
De triggerfinger , ook wel haperende vinger genoemd, is een aandoening waarbij de vinger met moeite gebogen en/of gestrekt kan worden. Vaak gaat dat gepaard met een schokje of knappend gevoel. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers of duim. Dit kan ervoor zorgen dat er soms een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis zit.

Wat kan handtherapie betekenen?
Een speciaal aangemeten spalk in combinatie met specifieke oefeningen kan ervoor zorgen dat de ontsteking afneemt en de functie van de vinger weer herstelt. In sommige gevallen helpen een spalk en oefentherapie niet genoeg en kan een operatieve ingreep of injectie uitkomst bieden. In dit geval wordt u, in overleg, doorgestuurd naar uw huisarts of een specialist.

Ook na een eventuele operatie kan handtherapie erg zinvol zijn. U krijgt dan adviezen, littekenmassage en oefentherapie.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Handtherapie bij fysiotherapie Hofmans van Benthum wordt verzorgd door onze handtherapeute Susan van den Berk. Zij heeft zich toegelegd op de behandeling van de hand, maar ook de pols en de arm. Zij verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (dus  wanneer geen operatieve ingreep plaatsvindt) behandelen. Er zijn veel behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen.

Tevens is het mogelijk om een spalk aan te laten meten. U krijgt dan een polsspalk op maat.

Vergoeding & verwijzing
Bij de meeste hand- of polsklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u geopereerd aan uw pols of hand dan heeft u wel een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug