Maak kennis: Kinderfysiotherapeuten Marieke en Lyanne

Woensdag 03 mei 2023

Maak kennis met: kinderfysiotherapeuten Marieke en Lyanne  

Wij zijn Marieke van Gelder (1977) en Lyanne van de Sanden (1992) en zijn de kinderfysiotherapeuten bij Hofmans van Benthum. Wij zijn er voor kinderen tussen de 0-18 jaar en zijn gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling en het bewegen van kinderen in de verschillende leeftijdsfasen. Tijdens alle behandelingen wordt samengewerkt met de ouders, maar daarnaast ook met artsen, leerkrachten en andere specialisten. Naast het werken in de praktijk, komen wij aan huis bij kinderen tot 2 jaar, en zien we kinderen op scholen of kinderdagverblijven in de omgeving. Wist je dat we ook een sportgroep hebben voor kinderen vanaf 10 jaar? 

Kinderfysiotherapie kan nodig zijn als een baby na de geboorte moeite heeft met bijvoorbeeld de buikligging of het draaien van het hoofd naar beide kanten. Je ziet misschien een afgeplat hoofd (door een voorkeurshouding) bij jouw baby? Of vermoed je een achterstand in het behalen van de mijlpalen? Wij kunnen hierbij helpen met praktische tips en adviezen. 
 
Peuters en kleuters gaan de wereld ontdekken. Bewegen is hierbij van groot belang voor de gehele ontwikkeling! Sommige kinderen hebben moeite met het ontwikkelen van de grove motoriek (fietsen, springen, hinkelen) en/of de fijne motoriek (kleuren, knippen, eten met bestek). Een kinderfysiotherapeut kan hulp bieden zodat jouw kind makkelijker mee kan komen met leeftijdsgenoten en meer succes en plezier in bewegen ervaart. 

Het oudere kind gaat op zoek naar wat het lichaam kan. Soms wil dat niet direct lukken, of is jouw kind net te ver gegaan waardoor jouw kind een blessure heeft opgelopen. Of het nu gaat om ontwikkelen in de motoriek, of het uitvoeren van een sport, het kan gepaard gaan met moeilijkheden waarbij een kinderfysiotherapeut kan ondersteunen.  

 Voorbeelden van indicaties voor kinderfysiotherapie zijn: 

  • voorkeurshouding (bij zuigelingen) 

  • afgeplat of scheef hoofd/plagiocephalie (bij zuigelingen) 

  • schedelmeting (PCM) 

  • schrijfproblematiek (motoriek en pengreep) 

  • verminderde motorische ontwikkeling 

  • overgewicht 

  • sensorische informatieverwerking (zintuiglijke prikkelverwerking) 

  • babymassage 

  • schoenadvies