Welke zorgverzekering kiest u in 2023?

Vrijdag 16 december 2022

Welke zorgverzekering kiest u in 2023?

Voor zorgkosten in Nederland kennen we een basisverzekering en hebben we de mogelijkheid om ons aanvullend te verzekeren. Fysiotherapie wordt in een beperkt aantal gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het is goed om te weten dat gebruik maken van fysiotherapie uit de aanvullende verzekering u géén eigen risico kost.

De vergoeding van fysiotherapie in 2023 verschilt enorm per zorgverzekeraar. Wanneer u verwacht het komende jaar fysiotherapie te gaan gebruiken of als u nu al chronisch fysiotherapie gebruikt, is het belangrijk dat u een goede zorgverzekeraar kiest die bij u past.
Graag zetten wij voor u wat zaken op een rij rondom fysiotherapie en de zorgverzekering, zodat u hier een
goede keuze in kunt maken.

Wanneer overstappen?
In de periode van december-januari dient u een (basis) zorgverzekering en aanvullende verzekering af te sluiten. U bent jaarlijks vrij om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, Voor de basisverzekering geldt dat dit uiterlijk op 31 december aangevraagd moet zijn. Voor aanvullende modules geldt dat dit uiterlijk 1 januari aangevraagd moet zijn.

Hoe zit het met de vergoedingen voor fysiotherapie?
Een aantal aandoeningen wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor alle andere indicaties geldt dat u die zelf dient te betalen. Indien u over een aanvullende verzekering voor fysiotherapie beschikt, worden de behandelingen daaruit vergoed. In sommigen gevallen heeft u recht op een chronische machtiging voor fysiotherapie.

Fysiotherapie nog niet in de basisverzekering
Ieder jaar komt het onderdeel fysiotherapie ter sprake of het wel of niet helemaal toegelaten wordt in het basispakket van de zorgverzekering. Er zijn zelfs partijen die pleiten om ook de eerste 20 behandelingen (waarvoor u zich nu nog aanvullend dient te verzekeren) op te nemen in het basispakket. Ook voor 2023 is dit nog niet het geval. 

In enkele gevallen zit fysiotherapie wél al in het basispakket van de zorgverzekering:

  • u bent jonger dan 18 jaar en maakt aanspraak op de vergoeding van de behandeling van een chronische aandoening (zie onderstaande toelichting)
  • u bent jonger dan 18 jaar en maakt geen aanspraak op de vergoeding van de behandeling van een chronische aandoening, u heeft dan recht op 9 behandelingen met eventueel een vervolg van 9 behandelingen
  • bij urine-incontinentie geldt een vergoeding voor 9 behandelingen
  • bij oefentherapie bij artrose aan heup of knie worden de eerste 12 behandelingen vergoed.

Aanvullende verzekering
Wanneer uw indicatie niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering moet u de kosten zelf betalen. Onze tarieven (2022) kunt u vinden op de website. Maar indien u over een aanvullende verzekering voor fysiotherapie beschikt, worden de behandelingen daaruit vergoed. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de dekking van uw aanvullende verzekering. Hiervoor betaalt u geen eigen risico.

Chronische machtiging voor fysiotherapie
In het geval van een chronische aandoening of veelal na een operatie heeft u recht op een machtiging voor een chronische indicatie. Voor een uitgebreide lijst van deze aandoeningen kunt u terecht op de pagina van zorgvergoeding.com. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling. De eerste twintig behandelingen kunnen uit de aanvullende verzekering worden vergoed. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt van deze eerste twintig is afhankelijk van de dekking van uw aanvullende verzekering. Vanaf de 21ste behandeling wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Bij de chronische indicatie voor volwassenen komen de kosten vanaf de 21ste behandeling ten laste van uw eigen risico.

'Hoeveel behandelingen moet ik verzekeren?'

Dit is een vraag die ons veel gesteld wordt. Het is lastig voor ons om deze te beantwoorden, omdat het antwoord van verschillende factoren afhankelijk is. Natuurlijk speelt in de eerste plaats u als persoon een rol, maar daarnaast bieden de verschillende zorgverzekeraars allerlei pakketten aan die nogal kunnen verschillende wat betreft de aard van de te vergoeden behandelingen. Wij kunnen u wel wat tips of stof tot nadenken geven. Bijvoorbeeld:

  • heeft u in het verleden vaker fysiotherapie nodig gehad?
  • kampt u vaker met veelvoorkomende klachten zoals rugklachten?
  • beoefent u een sport of beroep waarbij er een vergrote kans is op blessures of klachten?
  • weet u nu al dat u komend jaar geopereerd moet worden?
  • bent u van plan om deel te nemen aan een inspannende activiteit? Denk hierbij aan de Vierdaagse of een hardloopevenement?

Benieuwd met wie wij in 2023 geen contract hebben afgesloten en waarom?
U leest het hier in onze blog.