Gerda Derks-van Uden

Gerda Derks-van Uden

Gerda Derks-van Uden (1955), moeder van twee dochters, houdt van handwerken, knutselen, tuinieren en winkelen met haar dochters. En wil dit graag blijven doen, ondanks haar chronische klachten.

Wat zijn/waren je klachten?
In 2009 kreeg ik een klaplong. Hiervoor belandde ik in Dekkerswald, waar ik tweeëneenhalve week opgenomen ben geweest en geopereerd. Tijdens mijn opname werd er COPD gediagnosticeerd. Mijn longklachten zijn waarschijnlijk ontstaan door roken, daar ben ik toen ook direct mee gestopt. Nadien kreeg ik enkele longontstekingen, wat een slechte invloed heeft op mijn longen bij COPD. Mijn longarts verwees mij destijds door naar een fysiotherapeut voor conditie- en krachttraining.

Waar ken je Hofmans van Benthum van? Hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik kende Hofmans van Benthum nog niet. Samen met mijn dochter, die mij achter de vodden zat, gingen wij opzoek naar een fysiotherapiepraktijk, gespecialiseerd in deze longziekte. Zo kwam ik hier terecht.

Hoe verliepen de intake en de behandelingen?
De intake verliep goed. Ik had meteen een fijn gevoel bij de praktijk. Er hangt een gemoedelijke, open sfeer. Maar ik bleef wel sceptisch ten aanzien van het behandelplan. Al snel merkte ik echter dat de trainingen een positief effect hadden op mijn gestel. Ik ben tot nu toe niet één keer met tegenzin naar de trainingen gekomen en deed trouw mijn oefeningen thuis.

Ik ben nog steeds twee keer per week onder behandeling bij Cas van Ewijk en Joris Reijnen. Het bevalt mij erg goed. We trainen in groepsvorm waardoor je lotgenoten te spreken krijgt. Je herkent de klachten bij anderen en kunt hier tips over geven of krijgen.

Hoe is het nu met je?
Ik zal niet beter worden, maar dankzij de trainingen voel ik mij fitter, heb ik meer energie, conditie, kracht en ga ik niet achteruit. Ik sta op met meer zin in de dag en geniet meer van de dagelijkse dingen en mijn hobby's. Ik zal daarom met veel plezier blijven komen trainen en raad mensen met mijn ziekte zeker aan om eenzelfde trainingstraject te starten en niet thuis op de bank te blijven zitten!

‹ Terug