Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie is bestemd voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan aangeboren zijn, maar kan ook een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigd raken met vochtophopingen als gevolg.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie en massage ter bevordering van het  vocht afvoerende systeem, met als resultaat dat het vocht wordt omgeleid. Bij oedeemtherapie is geduld een schone zaak. Het duurt even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Als er een stabiele situatie is ontstaan, kan de oedeemtherapeut bandages of tape aanleggen of therapeutische kousen adviseren om de situatie stabiel te houden.

Wanneer oedeemtherapie?
Oedeemtherapie is geschikt voor mensen met een aangeboren oedeem of een oedeem dat ontstaat na een operatie, bestraling, spataderen of een ongeval, waardoor het gebied rondom de lymfevaten zijn beschadigd. Wanneer u hinder ondervindt van het oedeem, kunt u een oedeemtherapeut inschakelen. Wanneer u al onder behandeling bent, bijvoorbeeld bij een oncologisch traject, kan de fysiotherapeut dit voorstellen.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk 
Bij Hofmans van Benthum kunt u terecht voor uw oedeemklachten. Lyanne van de Sanden heeft zich gespecialiseerd in oedeemtherapie. Bij oncologische klachten kan de behandeling en/of de training eenvoudig worden afgestemd op uw behandeling voor oncologische training.

Vergoeding & verwijzing
Voor de behandeling van oedeemklachten heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug