Behandeling hoofdpijn fysio Cuijk

hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?
Er zijn enorm veel soorten hoofdpijn, die elk hun eigen oorzaak hebben. Bij een aantal soorten kan de fysiotherapeut helpen: spanningshoofdpijn, hoofdpijn als gevolg van een aandoening in de nek (cervicogene hoofdpijn) en hoofdpijn als gevolg van kaakproblemen. Die laatste heeft een eigen pagina. Deze tekst gaat over de eerste twee soorten.
Spanningshoofdpijn ontstaat als er pijnpunten in de nekspieren zitten. Deze spieren zijn dan te veel of op een verkeerde manier gebruikt. Daardoor komt er een te hoge spanning op.
Bij hoofdpijn als gevolg van een aandoening in de nek kunnen de gewrichten hoog in de nek niet goed bewogen worden. Daardoor ontstaat hoofdpijn.

Wat merkt u van spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn?
Bij spanningshoofdpijn heeft u last van een drukkende, knellende pijn, meestal aan beide kanten van het hoofd. De pijn is gering tot matig en wordt niet erger als u zich inspant. U kunt enkele minuten tot enkele dagen aaneengesloten last hebben van deze pijn.
Cervicogene hoofdpijn zit meestal aan één kant. U kunt aan diezelfde kant een pijnlijke arm hebben. De pijn zit aan de achterkant van uw hoofd en kan doortrekken naar uw ogen. Als u beweegt of van houding verandert wordt de pijn hoofd erger. Het is geen ‘kloppende’ hoofdpijn.

Wat is de behandeling van spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn?

Bij spanningshoofdpijn proberen we de spanning te verlagen door massage, het oprekken van de spieren of met een speciale therapie, de triggerpoint therapie.
De behandeling van cervicogene hoofdpijn richt zich op het weer beweeglijk maken van de gewrichten in de nek en tussen de schouderbladen.

In beide gevallen bestaat de behandeling daarnaast uit het trainen van de diepe nekspieren en houdingsinstructies, om herhaling te voorkomen. Ook geeft de fysiotherapeut ergonomische adviezen.