Behandeling rugklachten fysio Cuijk

rugklachten

Wat zijn rugklachten?
Rugklachten worden meestal ingedeeld in twee categorieën.

Specifieke lage rugklachten:
rugklachten met een specifieke oorzaak, zoals een fractuur, tumor, verschuiving van een wervel of hernia.
Aspecifieke lage rugklachten:
rugklachten zonder specifieke organische oorzaak.

De laatste vorm komt het meest voor en wordt ook wel spit of lumbago genoemd. De oorzaak van rugpijn is vaak lastig aan te geven. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Deze werken even niet zoals het hoort.

Rugklachten kunnen ontstaan door persoonlijk factoren, zoals lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stressfactoren, roken, de algehele en plaatselijke conditie van de spieren of menstruatie. Soms ligt de oorzaak in het werk. Wie zwaar fysiek werk doet zoals tillen in combinatie met een draaiende beweging, veel zitten, staan of lopendebandwerk heeft een grotere kans op rugklachten. Vreemd genoeg is ook ontevredenheid met het werk een factor die rugklachten deels verklaart. Door intensief sporten kunnen eveneens rugklachten ontstaan.

Wat merkt u van rugklachten?
Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk pijn in de rug. De pijn kan uitstralen naar één of allebei de billen of benen. Stijfheid in de rug komt ook voor, net als tintelingen, krachtverlies of een verminderd gevoel in één of beide benen.

Wat is de behandeling van rugklachten?
Er is een grote kans dat de klachten vanzelf verdwijnen. De fysiotherapeut kan hierbij ondersteunen. Hij geeft informatie en adviezen over houding, tillen en de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten. Pijnlijke spieren worden behandeld met specifieke therapieën: de triggerpoint behandeling, massage of dry needling. Ook probeert de fysiotherapeut de beweeglijkheid van de gewrichten in uw rug weer te vergroten.
Daarnaast bestaat een groot deel van de behandeling uit oefeningen. Deze oefeningen voert u zowel thuis als in onze praktijk uit. De oefeningen verbeteren uw beweeglijkheid, evenwicht, algehele conditie, houding en ze ondersteunen uw dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut is daarbij uw persoonlijke coach. Hij helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten.