Behandeling kaakklachten fysio Cuijk

kaakklachten

Wat zijn kaakklachten?
Kaakklachten zijn klachten die te maken hebben met het kauwstelsel. Dit stelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Kaakproblemen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren. Denk aan tandenknarsen, nagelbijten, kaakklemmen, lipbijten, wangbijten, kauwgum kauwen, penbijten of het persen van de tong tegen het gehemelte. Ook stress kan een rol spelen.
Soms veroorzaakt het kaakgewricht klachten. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf die kan verschuiven en het gewricht blokkeren. Gebitsproblemen en een slecht zittend gebit kunnen ook zorgen voor kaakklachten.

Wat merkt u van kaakklachten?
Bij kaakklachten voelen uw kaakspieren en kaakgewricht vaak pijnlijk of vermoeid. U kunt uw mond niet helemaal open sperren en soms hoort u krakende of knappende kaakgewrichten. Ook pijnlijke tanden, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen symptomen van kaakklachten zijn. Soms heeft u last van gebitsslijtage.

Wat is de behandeling van kaakklachten?
De fysiotherapeut of manueel therapeut analyseert uw klachten. U krijgt adviezen, bijvoorbeeld hoe u tandenknarsen kunt voorkomen. U leert uw mond te ontspannen.
Daarnaast maakt hij de overbelaste kaakspieren los met een speciale therapie, de triggerpoint therapie. Als het kaakgewricht niet goed werkt wordt het weer beweeglijk gemaakt. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis, om te voorkomen dat de problemen terugkomen.