Schouderspecialisme

Binnen onze praktijk hebben wij fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de schouder. Ons schouderteam bestaat uit Remko van Lieshout, Cas Frederix en Franca Aalbers en zijn aangesloten bij Schouder Centrum Nijmegen en Schoudernetwerken Nederland. Bij ons kunt u terecht voor allerlei schouderklachten, zo ook na een operatie of als u op zoek bent naar een second opinion. Voor het behandelen van schouderklachten hebben wij een specifieke aanpak: de basisintake, het behandelplan en de behandeling. Met deze aanpak willen wij de beste zorg op de juiste plek bij schouderklachten bieden. 

1. De basisintake
Tijdens de intake wordt breder gekeken dan alleen overbelasting of schade van spieren en gewrichten als oorzaak van klachten. Meerdere factoren kunnen namelijk de schouderklacht beïnvloeden, zoals stress thuis of op het werk, (eenzijdige) houdingen of te weinig bewegen. Het is daarom belangrijk om te kijken welke factoren van invloed kunnen zijn en welke we positief kunnen beïnvloeden. Om dit te kunnen doen zullen er voorafgaande aan de intake enkele vragenlijsten worden afgenomen om dit uitgebreid in beeld te brengen. Onze schouderfysiotherapeuten werken indien nodig samen met andere zorgverleners (huisartsen, orthopeden, ergotherapeuten en andere fysiotherapeuten). 

2. Het behandelplan  
Met de informatie uit het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek maken we de klachten inzichtelijk. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld dat past bij uw wensen, doelen en mogelijkheden. Daarnaast bespreken we de verwachte behandelduur en –resultaten.

3. De behandeling 
Bij de behandeling geven we inzicht in uw klacht en mogelijkheden hoe u zelf de klachten positief kunt beïnvloeden. We leren u oefeningen hoe uw schouder belastbaarder wordt, pijn verminderd en beter kan bewegen. Oefentherapie is een erg belangrijk onderdeel van de behandeling. Met regelmatig oefeningen doen heeft u zelf veel invloed op de klacht.  Oefentherapie kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals: advies leefstijl en houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave therapie, vliegwieltraining en taping.  

Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe u deze klacht in de toekomst kunt voorkomen. 

Klik hier voor een overzicht van veel voorkomende aandoeningen die door ons succesvol behandeld worden in de praktijk. 

 
Vergoeding & verwijzing 
Bent u geopereerd aan uw schouder of heeft u een frozen shoulder, dan heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar indien nodig. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. 
Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bij overige schouderklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige verzekeraars wordt manuele therapie gedeeltelijk vergoed. 
Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden. 

 

‹ Terug