Behandeling nekklachten fysio Cuijk

nekklachten

Wat zijn nekklachten?
Nekklachten komen in veel verschillende soorten en maten voor. Zo zijn er klachten die samenhangen met problemen van de nekgewrichten, klachten met uitstraling naar de arm, nekklachten na een whiplash of nekklachten als gevolg van spierspanning of artrose. De meest voorkomende klachten zijn een zeurende pijn en stijfheid in de nek of schouders.
Nekklachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Ontstaan ze geleidelijk, dan kunnen weinig afwisseling in houding en weinig beweging de oorzaak zijn. Of een verkeerde of eenzijdige belasting. Ook artrose, spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou en vocht kunnen ten grondslag liggen aan de nekklachten. Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld een verkeersongeval (zie whiplash), een verkeerde beweging, slaaphouding of verdraaiing of een infectie aan het oor of de luchtwegen.

Wat merkt u van nekklachten?
Omdat er zo veel soorten en oorzaken van nekklachten zijn, kunnen er verschillende symptomen optreden. Denk aan een zeurende pijn of stijfheid in de nek en pijnlijke schouders. Soms straalt de pijn uit naar één of beide armen en is er sprake van tintelingen, een doof gevoel of krachtsverlies. Ook hoofdpijn, migraine en duizeligheid komen voor.

Wat is de behandeling van nekklachten?
De behandeling van de nekklachten is afhankelijk van de soort en de oorzaak van de klachten. De fysiotherapeut/manueel therapeut onderzoekt u en stelt een behandelplan op maat op. Daar kunnen de volgende onderdelen in zitten:
• mobiliseren/manipuleren nekwervels;
• massage/bindweefselmassage;
• tractie;
• oefentherapie/stabilisatieoefeningen nek- en schouderspieren;
• houdingsadviezen;
• ergonomische adviezen.