Handfysiotherapie    

Handtherapie richt zich op pols- en handklachten. Naast het mobiliseren van de pols, hand of vingers, richt de gespecialiseerde handtherapeut zich ook op de grijpfunctie of de coördinatie van de hand, de revalidatie na een operatie of het aanmeten van een spalk. 

1Wat is handfysiotherapie?

De hand en pols zijn complexe structuren, bestaande uit botten, spieren, pezen en banden, die samen zorgen voor alle bewegingen, variërend van krachtig tot uiterst precies. Echter, vanwege de kwetsbaarheid van de hand kunnen verschillende klachten optreden als gevolg van een ongeluk, overbelasting of slijtage. Na een operatie kan er bijvoorbeeld pijn optreden in de hand of pols. Zelfs zonder operatie is de hand een kwetsbaar gebied dat verschillende problemen en beperkingen kan veroorzaken. En dat kan behoorlijk belemmeren bij de dagelijkse activiteiten. Een behandeling door een gespecialiseerde handfysiotherapeut is dan van essentieel belang.

Bij specifieke handklachten moet worden gedacht aan aandoeningen zoals een triggerfinger, m. Quervain (peesontsteking van de duim), duimartrose, peesletsel van de vingers, skiduim, carpaal tunnel syndroom en de ziekte van Dupuytran.

2Komt u in aanmerking voor handfysiotherapie?

Of u in aanmerking komt voor handtherapie hangt af van uw specifieke situatie en de aard van uw klachten. Over het algemeen wordt handtherapie aanbevolen voor mensen met aandoeningen, verwondingen of beperkingen die betrekking hebben op de hand, pols, onderarm en elleboog.

Als u symptomen ervaart zoals pijn, bewegingsbeperkingen, zwelling, stijfheid of moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, kan het raadzaam zijn om een afspraak te maken met een handtherapeut. Zij kunnen uw situatie beoordelen en bepalen of handtherapie een geschikte behandeloptie is voor u.

3Handtherapie bij Hofmans van Benthum

Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie dat gericht is op het verbeteren van de functie en het verminderen van pijn in de hand, pols en onderarm. Onze handtherapeuten Susan Derks en Bram van der Loop hebben zich gespecialiseerd op de behandeling van de hand en pols. Zij begeleiden u in het revalidatieproces na een operatie, maar bieden ook conservatieve behandelingen als er geen operatieve ingreep plaatsvindt. Handtherapie omvat een breed scala aan technieken en behandelingen, waaronder het aanmeten van hand- en polsspalken. De behandeling wordt altijd nauwkeurig afgestemd op uw klachten en beperkingen. Bij Hofmans van Benthum streven we ernaar om u weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren in uw dagelijks leven.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van handfysiotherapie zijn:

5Multidisciplinaire samenwerking

Om de hand en pols goed te laten functioneren en een voorspoedig herstel te bevorderen, spelen verschillende factoren een rol. Het verminderen van zwelling in de hand of het gebruik van hulpmiddelen om klachten te verminderen zijn enkele factoren. Bij onze handfysiotherapeuten wordt er in een multidisciplinaire omgeving gewerkt om deze factoren nauwlettend te monitoren. Dit betekent dat we andere zorgprofessionals inschakelen wanneer dat nodig is. Je kunt hierbij denken aan ergotherapie of oedeemtherapie.

Hand- en polsspalken

Soms kan een spalk voor de hand of pols zinvol zijn bij hand- of polsklachten. Bij Hofmans van Benthum maken onze handspecialisten handspalken ter plekke en op maat.