Voeding & diëtetiek

De diëtist is binnen de diëtetiek bezig met voeding en dieet. Hierin staat voeding in relatie tot gezondheid en ziekte of herstel centraal. Daarnaast de toepassing van gezonde voedingsgewoonten om zo een optimale gezondheid te bereiken. 

1Waarom voeding & diëtetiek?

Er zijn diverse redenen waarvoor je naar de diëtist kunt gaan. Bewegen en een gezonde basisvoeding zijn belangrijke factoren voor een goede gezondheid. Bij sporten en bewegen gebruiken we niet alleen veel energie, maar ontstaat er ook een vorm van spierschade. Dit is geen probleem, mits de spieren goed kunnen herstellen.

Voor het herstel van jouw spieren is het binnenkrijgen van genoeg voedingsstoffen via uw voeding noodzakelijk. Dit bevordert bovendien de sportprestaties en de gezondheid. Daarnaast zorgt de juiste voeding op het juiste moment voor een beter en sneller herstel van het hele lichaam na het sporten of bewegen. Dit is belangrijk voor de reguliere sporter, maar ook voor mensen met een aandoening of ziekte die veel energie vraagt van het lichaam. Denk hierbij aan COPD of oncologische trajecten.

Daarnaast kun je met gezondheidsproblemen ook voordelen halen uit de adviezen van de diëtist, denk hierbij aan het beheersen van de symptomen, de gezondheid te verbeteren of complicaties te voorkomen.

Gewichtsbeheersing is een van de meest voorkomende redenen om een afspraak te plannen bij de diëtist, zowel aankomen, afvallen als een gezond gewicht behouden. De diëtist kan helpen met het opstellen van een passend voedingsplan en het geven van adviezen om deze doelen te bereiken.

2Wanneer kun je terecht bij een (sport)diëtist?

Bij Hofmans van Benthum kun je terecht bij onze diëtiste Demi van Gaal voor algemene indicaties, kinderdiëtetiek, maar ook voor specifieke vragen over voeding met betrekking tot sport of bewegen. Hier onder vind je een overzicht met een aantal indicaties waar je een afspraak voor kunt maken. Indien je jezelf niet herkent in onderstaande indicatie, maar wel een vraag heeft op het gebied van voeding neem dan contact met ons op.

 • algemene gezonde voeding
 • overgewicht
 • obesitas
 • ondergewicht
 • ondervoeding en ongewenst gewichtsverlies
 • diabetes mellitus type 1 en type 2
 • hart- en vaarziekten
 • verhoogde bloeddruk
 • verhoogd cholesterol
 • voeding bij (long) COVID
 • voedselintoleranties
 • maag- en darmklachten
 • chronische longziekten (COPD)
 • oncologische trajecten
 • sportdiëtetiek
 • kinderdiëtetiek

3Diëtist bij Hofmans van Benthum

Wij erkennen het belang van voeding bij bewegen en sporten. Voeding is een essentieel onderdeel voor de gezondheid, bij ziekte en het optimaal kunnen revalideren van bijvoorbeeld een kwetsuur.

Onze diëtiste Demi van Gaal kan je vragen beantwoorden over algemene voedingsvraagstukken maar is ook gespecialiseerd in medische voeding, diabetes mellitus type 1 en 2 en kinderdiëtetiek.

De diëtist is tevens een onderdeel van ons FysioVit – Leefstijlprogramma waarin voedingsadvies wordt gegeven.

4Onze specialisten

De specialist bij Hofmans van Benthum op het gebied van diëtetiek is:

 • Demi van Gaal

5Multidisciplinaire samenwerking

Een multidisciplinaire samenwerking tussen de diëtist en andere zorgverleners is van belang, zo kunnen alle aspecten van de gezondheid zo goed mogelijk worden opgepakt. Door samenwerking met de (kinder)fysiotherapeut kan er na een blessure of operatie een zo goed mogelijk voedingsplan worden ontwikkeld dat rekening houdt met de herstelbehoeften.

Daarnaast werkt de diëtist ook samen met de FitCoaches welke begeleiding bieden bij FysioVit en de Leefstijlcoaches.

6Vergoeding & verwijzing

Voor diëtetiek heeft u, net zoals bij fysiotherapie, geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Bij dieetadvisering heeft u recht op drie uur per jaar vanuit uw basisverzekering. In de meeste gevallen wordt eerst het eigen risico aangesproken. Het kan zijn dat u naast uw basisvergoeding ook recht heeft op een extra vergoeding vanuit uw aanvullende verzekering. Doe hiervoor navraag bij uw verzekering.

Tijdens uw intakegesprek voert uw diëtist eerst een korte screening uit waaruit blijkt of het verstandig is om de behandeling te starten zonder tussenkomt van een arts. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw diëtiste zal dit dan aangeven.

Ben je niet aanvullend verzekerd of is jouw vergoeding dit jaar op voor diëtetiek, dan krijg je een nota per post gestuurd die je zelf moet betalen. De kosten kun je vinden bij onze tarieven.

Kinderdiëtetiek

Overgewicht komt niet alleen bij volwassenen voor. Bij Hofmans van Benthum is onze diëtist gespecialiseerd in kinderdiëtetiek. Dit omvat onder andere groei en ontwikkeling, speciale diëten vanwege allergieën of intoleranties, voedingsproblemen en de preventie van chronische ziekten zoals overgewicht. 

Maar ook richt de kinderdiëtist voedings- en dieetadvisering op zwangeren.