Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op behandeling en preventie van sport gerelateerde blessures. Door intensieve samenwerking met de sporter, de trainer/coach en andere zorgverleners, wordt er een optimaal sportrevalidatieklimaat gecreëerd. Het doel is het herstel van sporters te bevorderen, prestaties te verbeteren en toekomstige blessures te voorkomen. 

1Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen en voorkomen van blessures bij sporters. Het doel van sportfysiotherapie is om sporters te helpen bij het herstellen van blessures, het verbeteren van hun prestaties en het voorkomen van toekomstige blessures.

Sportfysiotherapeuten hebben een diepgaande kennis van de anatomie, biomechanica en fysiologie van het menselijk lichaam, evenals van de specifieke eisen die verschillende sporten stellen aan het lichaam. Ze gebruiken deze kennis om sporters te helpen bij het herstellen van blessures.

Daarnaast kan de sportfysiotherapeut ook advies geven over het voorkomen van blessures, het verbeteren van de techniek en prestaties, het optimaliseren van trainingsprogramma's en het terugkeren naar sportactiviteiten na een blessure.

2Sportfysiotherapie bij Hofmans van Benthum

Al geruime tijd zijn onze (sport)fysiotherapeuten nauw betrokken bij de lokale sportclubs en verzorgen wij de revalidatie van zowel recreatieve als professionele sporters. De sportfysiotherapeuten van Hofmans van Benthum hebben zich gespecialiseerd in een breed scala aan blessures, waaronder (ernstig) knie- en enkelletsel, hamstringletsel, schouderblessures en peesklachten.

Onze sportfysiotherapeuten streven naar voortdurende ontwikkeling en innovatie, waarbij we de nieuwste technologieën en protocollen toepassen. Voorbeelden hiervan zijn flywheeltraining, VR-bil toepassingen en cognitieve tools. Daarnaast hebben we het voorste kruisbandprotocol herschreven en aangepast aan onze eigen inzichten. Hierdoor lopen we voorop in deze vormen van revalidatie.

3Sportspecifieke revalidatie

Geblesseerde sporters willen vaak zo spoedig mogelijk weer terug ‘het veld op’. Dat kan, maar wel verantwoord. Bij Hofmans van Benthum is er veel kennis over verschillende sporten, zodat een sporter zo optimaal mogelijk herstelt en zo goed mogelijk klaargestoomd wordt voor het return-to-sport-moment.

Sportfysiotherapeut Sjors Hofmans was jarenlang (2004-2010) fysiotherapeut en hoofd medische staf bij RKC Waalwijk. Bij deze toenmalige eredivisieclub werkte hij dag in dag uit met profvoetballers.

Onder andere Sjors Hofmans, Cas van Ewijk en Joris Reijnen ondersteunen de revalidant door de specifieke veldtrainingen wekelijks uit te voeren op de Cuijkse sportvelden (voetbalclub JVC en hockeyclub Civicum). Hierdoor begeleiden zij de revalidatie letterlijk tot op het veld.

Op deze manier kunnen wij erop toezien dat je op een verantwoorde manier weer aansluit bij de training op je sportclub.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van sportfysiotherapie zijn:

  • Cas van Ewijk
  • Joris Reijnen
  • Pieter Fleuren
  • Remko van Lieshout
  • Richard Verwoert
  • Sjors Hofmans
5Multidisciplinaire samenwerking

Om je lichaam goed te kunnen laten functioneren zijn er allerlei factoren van belang. Ook bij je herstel zijn er factoren die positief kunnen bijdragen aan een voorspoedig herstel. Denk hierbij aan je schoeisel en voeding, maar ook de mate waarin je kracht kunt leveren. Onze (sport)fysiotherapeuten werken in een multidisciplinaire omgeving om deze factoren nauwlettend te monitoren. Dit houdt in dat we andere zorgprofessionals inschakelen wanneer nodig. Zo kan onze diëtist het herstelproces ondersteunen door passende voedingsschema's voor te schrijven in verschillende fasen van het herstel. Daarnaast betrekken we soms externe specialisten, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van krachtmetingen of het aanmeten van orthopedische zolen bij de podotherapeut.

6Sportblessuresspreekuur

Wie zich in het weekend heeft geblesseerd, kan meteen op maandag langskomen voor een diagnose en zo nodig een behandelvoorstel. Zo weet u direct of u rustig kunt doorsporten, rust moet houden of zich onder fysiotherapeutische behandeling moet stellen.

Wie zich op maandag vóór 12.00 uur telefonisch aanmeldt, kan dezelfde avond tussen 17.00-19.00 uur terecht op locatie Lavendel.

Vergoeding & verwijzing
Voor het inloopspreekuur heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

Hofmans van Benthum voorste kruisbandrevalidatie protocol

Een van de meest onderschatte en tegelijkertijd zwaarste en langdurigste trajecten binnen de sportfysiotherapie is de voorste kruisbandrevalidatie. Omdat het een intensief traject is hebben de sportfysiotherapeuten van Hofmans van Benthum het voorste kruisbandprotocol herschreven en aangevuld waar nodig.