Schouderklachten

De schouder is een complex gewricht dat bij veel bewegingen wordt gebruikt. Pijn of een blessure aan de schouder werkt dan ook ontzettend belemmerend in het dagelijks leven en tijdens sportieve activiteiten. Er zijn veel verschillende schouderklachten met elk hun eigen symptomen en behandelingen. Onze fysiotherapeuten zoeken naar de oorzaak en stellen een behandelplan op om elke klacht zo effectief mogelijk te behandelen.

1Wat zijn schouderklachten?

Bij schouderklachten wordt er meestal pijn ervaren in en rond het schoudergewricht en vaak ook in de bovenarm. Schouderklachten zijn, na de lage rug, de meest voorkomende klachten aan het lichaam. Schouderklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben vanwege de complexiteit van het gewricht. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Lang achter elkaar dezelfde beweging maken
  • Werken boven je macht zoals het schilderen van een plafond
  • Overbelasting door sporten
  • Artrose in het gewricht

De schouder wordt vormgegeven door het schouderblad (met schouderkom), de bovenarm (met schouderkop) en het sleutelbeen. Deze botten staan in verbinding met elkaar via de banden en de spieren van de schouder.  Schouderklachten kunnen in 3 groepen ingedeeld worden: subacromiaal pijnsyndroom (SAPS), glenohumerale gewrichtsklachten en overige schouderklachten.

2Subacromiaal pijnsyndroom

Ongeveer 75% van de mensen die onze praktijk bezoekt, heeft schouderklachten die vallen in de eerste groep: SAPS. De pijn komt voort uit een veroudering, overbelasting of beschadiging van pezen en/of spieren rondom het schoudergewricht en vaak gelegen in de ruimte tussen het schoudergewricht en het schouderdakje ook wel “subacromiale” ruimte genoemd. Daar komt de term subacromiaal pijnsyndroom vandaan. De pijn van schouder/bovenarm treedt vaak op bij het (zijwaarts) heffen van de arm.

3Glenohumerale gewrichtsklachten

Onder de tweede groep schouderklachten vallen aandoeningen waarbij het schoudergewricht zelf afwijkingen vertoont, hierbij kan gedacht worden aan afwijkingen aan het gewrichtskapsel en/of gewrichtskraakbeen. Vaak is de schouder/bovenarm pijnlijk, is de beweeglijkheid van de schouder afgenomen in meerdere richtingen en is zowel zijwaarts heffen als naar buiten draaien van de arm pijnlijk. 

4Overige schouderklachten

Klachten die niet in de eerste twee groepen vallen, worden onder overige schouderklachten geschaard. Het gaat dan om klachten zoals instabiliteit van de schouder en schouderluxatie (schouder uit de kom).

5Behandeling bij Hofmans van Benthum

Elke soort schouderklacht kent zijn eigen behandeltraject. Bij veel klachten is het belangrijk om te blijven bewegen. Daarnaast kan er bijvoorbeeld dry needling, shockwave of manuele therapie ingezet worden. Onze fysiotherapeuten stellen een behandelplan op dat het beste aansluit op uw klacht. Het is verstandig om altijd eerst een professional te raadplegen voor advies om de klachten niet te laten verergeren.

6Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schouderklachten zijn:

7Vergoeding en verwijzing

Een behandeling voor schouderklachten valt buiten het basispakket maar wordt wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering, indien u die hebt. Bij sommige verzekeraars wordt manuele therapie gedeeltelijk vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is een verwijzing van een huisarts of specialist nodig. Dit geldt ook wanneer u aan uw schouder bent geopereerd. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Behandeling / Specialisatie

Schouderklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een schouderspecialist naar kijkt. Deze schouderspecialist is gespecialiseerd in het behandelen van alle schouderklachten.

De schouderspecialisten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het Schouder Centrum Nijmegen (SCN).