Knieklachten

De knie is een complex gewricht waarbij veel structuren aangedaan kunnen raken. Vaak ontstaan knieklachten door een incident, opgelopen tijdens het sporten of in het dagelijks leven. Ook kunnen ook knieklachten ontstaan op basis van overbelasting, slijtage of na een operatie. De fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum hebben veel ervaring op het gebied van verschillende knieklachten. 

1Knieklachten

Het kniegewricht bestaat onder andere uit meerdere botten, banden, spieren en pezen. Het is een belangrijk gewricht om soepel te kunnen functioneren in het dagelijks leven en sporten. Door de vele verschillende structuren kunnen er ook verschillende klachten ontstaan aan de knie. Veelvoorkomende knieklachten zijn knieartrose, jumpersknee, meniscusletsels of een gescheurde voorste kruisband. Elke klacht wordt gekenmerkt door verschillende symptomen.

2Veel voorkomende symptomen

Symptomen bij knieklachten uiten zich vaak met pijn bij belasting, waardoor dagelijkse activiteiten bemoeilijkt worden. In bepaalde gevallen kan de bewegingsvrijheid beperkt zijn, waardoor het strekken of buigen van de knie moeizaam verloopt. Bovendien kan bij bepaalde letsels vochtophoping optreden, resulterend in zwelling van de knie. Het herkennen van deze symptomen is cruciaal om het juiste behandelplan op te kunnen stellen.

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

In de meeste gevallen worden knieklachten bestreden met oefentherapie gericht op stabiliteit, mobiliteit en kracht. Wanneer de spieren van de knie een belemmering vormen, bijvoorbeeld door spierspanning, wordt dat meegenomen in de behandeling. Bij specifieke klachten zoals een jumpersknee is er de mogelijkheid om bij het Pees Revalidatiecentrum behandeld te worden. Daarnaast hebben de (sport-)fysiotherapeuten ruime ervaring in de revalidatie na een zware knieblessure, zoals meniscus- of bandletsels.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum hebben wij veel affiniteit met knieklachten en sportblessures. Alle fysiotherapeuten hebben ruime kennis van diverse klachten aan het kniegewricht. Daarnaast heeft Sjors Hofmans jarenlange ervaring als hoofdfysiotherapie bij RKC Waalwijk waar knieklachten aan de lopende band voorkwamen.

Cas van Ewijk is lid van het knienetwerk Brabant waarbij kniespecialisten uit de provincie Noord-Brabant expertise uitwisselen zodat hij uw knieklacht optimaal kan behandelen. Daarnaast heeft Cas tijdens zijn masteropleiding wetenschappelijk onderzoek naar de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten heeft Cas, met ondersteuning van Remko van Lieshout, Pieter Fleuren en Joris Reijnen, een protocol geschreven voor de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie.

Naast Cas van Ewijk en Sjors Hofmans behandelen Pieter Fleuren, Richard Verwoert en Joris Reijnen knieklachten in de praktijk.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van knieklachten zijn:

6Vergoeding & verwijzing

Bent u geopereerd aan uw knie, dan heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij de meeste knieklachten zal een conservatief beleid gevoerd worden. Dat wil zeggen zonder operatieve ingreep. In dit geval is er geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Revalidatie bij Hofmans van Benthum

Klachten aan de knie komen vaak, maar niet altijd, voor bij sporters. Voor klachten waarbij een sportspecifieke hulpvraag is, bieden wij sportrevalidatie aan. Dit is speciale fysiotherapie door een geschoolde sportfysiotherapeut.