Rugklachten

Rugklachten behoren tot de meest voorkomende klachten in Nederland. Rugpijn is erg vervelend en kan u beperken bij alledaagse activiteiten. Hofmans van Benthum biedt een complete aanpak. Wij behandelen niet alleen de klachten, maar ook de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld voorlichting of sporten onder begeleiding zijn. Het behandeltraject staat in het teken van rugklachten genezen én voorkomen in de toekomst. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met het behandelen van diverse rugklachten.

1Wat zijn rugklachten?

De rug bevat meerdere grote spieren. Rugklachten is dan ook een brede term die verschillende klachten omvat. Vaak gaat het om klachten aan de onderrug (lage rug), maar ook in de bovenrug (hoge rug) kunnen verschillende klachten ontstaan. De klachten worden meestal ingedeeld in twee categorieën:

Specifieke rugklachten: rugklachten met een specifieke oorzaak zoals een fractuur, tumor, verschuiving van een wervel of hernia.

A-specifieke rugklachten: rugklachten zonder specifieke organische oorzaak.

De laatste vorm komt het meest voor, met name in de onderrug. Vaak gaat het dan om spit of lumbago. Rugpijn heeft in de meeste gevallen te maken met spieren, banden, gewrichten of zenuwen.

Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan voor rugklachten. Ze kunnen ontstaan door persoonlijke factoren zoals lichaamsbouw, lichaamsgewicht, stress, roken, menstruatie of de algehele conditie van de spieren. De oorzaak ligt ook vaak in overbelasting. Bijvoorbeeld door fysiek zwaar werk of intensief sporten. Ook veel stilzitten in dezelfde houding is slecht voor de rug.

2Veel voorkomende symptomen

Het meest voor de hand liggende symptoom is natuurlijk pijn in de rug. Rugklachten uiten zich echter op verschillende manieren, variërend van zeurende pijn tot acute stekende pijn. Veelvoorkomende symptomen omvatten lage rugpijn, stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid en soms uitstraling naar de benen, billen, schouders of nek. Klachten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aard van de rug aandoening, zoals hernia of spier-gerelateerde problemen.

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Er is een grote kans dat, mits u voldoende rust neemt, de rugklachten vanzelf verdwijnen. Een fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen om het herstel te bevorderen. U krijgt adviezen over houding, tillen en de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten. Pijnlijke spieren worden behandeld met specifieke therapieën, zoals een triggerpoint behandeling, massage of dry needling. Ook probeert de fysiotherapeut de bewegelijkheid van de gewrichten in uw rug weer te vergroten. Daarnaast bestaat een groot deel van de behandeling uit oefeningen om de bewegelijkheid, kracht en stabiliteit te waarborgen. Deze oefeningen voert u zowel thuis als in onze praktijk uit. Door de oefeningen zorgen we niet alleen dat de klachten op de korte termijn weggaan, maar ook zorgen dat klachten minder snel terugkomen. De fysiotherapeut is daarbij uw persoonlijke coach. Hij helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten en eventueel sport.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn alle fysiotherapeuten in staat om rugklachten te behandelen. In sommige gevallen is het zinvol om een manueeltherapeut te laten behandelen. Onze manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in rugklachten.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van rugklachten zijn:

6Vergoeding en verwijzing

Bij a-specifieke rugklachten heeft u geen verwijzing nodig voor fysiotherapie. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u deze heeft. In bepaalde gevallen is echter een verwijzing vereist van uw huisarts of specialist, zoals uw fysiotherapeut zal aangeven. Hiermee heeft u recht op onbeperkte fysiotherapie gedurende één jaar. Houd er rekening mee dat de eerste twintig behandelingen voor eigen rekening zijn, tenzij deze gedekt worden vanuit uw aanvullende verzekering. Niet-aanvullend verzekerden ontvangen een factuur per post die zij zelf dienen te voldoen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Behandeling / Specialisatie

Rugklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een manueeltherapeut naar kijkt. Deze manueeltherapeut is gespecialiseerd in de wervelkolom en dus ook in rugklachten.