Training bij COPD

Wat is COPD?
Voelt u zich benauwd bij inspanning? Heeft u last van hoestbuien? Dan heeft u misschien de neiging om beweging te vermijden. U denkt op deze manier uw benauwdheid tegen te gaan. Maar het omgekeerde is het geval! Juist als u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD), is bewegen extra belangrijk. Als u minder beweegt, krijgt u eerder klachten. Bovendien nemen uw mogelijkheden tot activiteiten in het dagelijks leven steeds verder af.
Voor meer informatie over COPD-klachten verwijzen wij u naar deze pagina.

Wat levert training bij COPD u op?
Uw kwaliteit van leven verbetert bij een actieve leefstijl. U bent minder benauwd, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord te bewegen.

Waaruit bestaat training bij COPD?
De training bij COPD is individueel, maar kan ook in groepsverband plaatsvinden. In eerste instantie traint u een aantal keren alleen samen met een fysiotherapeut om te kijken welk trainingsprogramma het beste bij u past. Later kunt u, als u dat wilt, aansluiten bij een groep. Samen met lotgenoten traint u dan twee keer per week volgens uw eigen trainingsprogramma onder begeleiding van twee gespecialiseerde fysiotherapeuten. Het voordeel van groepstraining kan zijn dat u ziet en ervaart dat u niet de enige bent met klachten. Daarnaast kunt u samen met uw lotgenoten praten over ervaringen en mogelijke oplossingen of slimmigheden bedenken om met de klachten om te gaan. En, niet minder belangrijk, het is natuurlijk ook leuk en gezellig!

Uw trainingsprogramma zal bestaan uit cardio-training (uithoudingsvermogen) en krachttraining voor de armen en benen. Op deze manier proberen wij de algehele belastbaarheid van uw lichaam op peil te houden. Tevens krijgt u adviezen en informatie over hoe u in uw thuissituatie kunt omgaan met uw klachten. Heeft u problemen met slijm opgeven? Dan leert de fysiotherapeut u een effectieve manier om slijm los te maken en te  huffen of hoesten. Door ademhalingsoefeningen kan uw kortademigheid afnemen.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum wordt er in groepsverband getraind. Samen met uw lotgenoten traint u twee keer per week. U kunt dan ervaringen en problemen uitwisselen.
De gespecialiseerde fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het FYNE Longnetwerk Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg. Door dit netwerk zijn de lijntjes met de huisartsen en specialisten kort en wordt er multidisciplinair samengewerkt om u een optimale behandeling te kunnen geven.

Vergoeding & verwijzing

Bij COPD heeft u een verwijzing nodig van een longarts of huisarts. Op deze verwijzing dient de Gold classificatie (mate van COPD) aangegeven te zijn. Het liefst willen onze fysiotherapeuten de uitslag van het longfunctieonderzoek ook hebben.

Met een verwijzing van Gold 2 of hoger wordt u geclassificeerd in categorie A, B, C of D. Deze classificatie geeft u recht op een aantal behandelingen per jaar. Er wordt aan de hand van verschillende criteria bepaald in welke categorie u valt. Die criteria hebben betrekking op het soort symptomen en op het risico van exacerbaties (longaanvallen). 

De classificatie wordt door uw fysiotherapeut samen met u in kaart gebracht.

Bij Gold 1 heeft u geen recht op een machtiging voor chronische fysiotherapie, maar is fysiotherapie zeker aan te raden! Dit zal een kortdurend traject zijn. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. 

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden. 

‹ Terug