Kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie behandelt problemen met het kaakgewricht, kauwspieren en gerelateerde structuren. Het richt zich op pijnverlichting, herstel van functie en het verminderen van kaakgerelateerde klachten zoals kauwproblemen en kaakgewrichtsstoornissen.  

1Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie, ook bekend als orofaciale fysiotherapie, richt zich op het diagnosticeren en behandelen van klachten die te maken hebben met het kaakgewricht, de kauwspieren en andere structuren in het hoofd- en halsgebied. Dit kunnen onder andere pijnklachten, beperkte mondopening, kaakklemmen, kaakgewrichtsproblemen (zoals dislocatie of artritis), kaakontstekingen, tinnitus (oorsuizen), en hoofd- en nekpijn zijn. Behandelingen omvatten vaak oefentherapie, manuele therapie, ontspanningstechnieken, advies over houding en levensstijl, en soms het gebruik van hulpmiddelen zoals een splint.

2Komt u in aanmerking voor kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie wordt aanbevolen wanneer iemand last heeft van klachten of problemen met betrekking tot het kaakgewricht, de kauwspieren en gerelateerde structuren. Wanneer u klachten ervaart kunt u zich altijd laten screen door de kaakfysiotherapeut. Soms wordt u verwezen door een (tand)arts.

Veelvoorkomende klachten die behandeld worden door een kaakfysiotherapeut zijn onder andere:

  • Kaakpijn: Dit kan variëren van milde tot ernstige pijn in de kaakregio
  • Beperkte mondopening: Moeite met het volledig openen van de mond, wat kan leiden tot problemen met eten en spreken
  • Kaakklemmen: Onvrijwillig aanspannen van de kauwspieren, vaak gepaard met pijn
  • Kaakgewrichtsproblemen: Zoals klikken, knarsen, dislocatie of artritis van het kaakgewricht
  • Hoofd- en nekpijn: Omdat de kaakspieren en het kaakgewricht nauw verbonden zijn met de spieren en gewrichten in het hoofd- en nekgebied
  • Tandheelkundige pijn zonder duidelijke oorzaak
  • Tinnitus (oorsuizen) en andere gehoorgerelateerde klachten
  • Bruxisme: Het onbewust knarsen of klemmen van de tanden, vooral tijdens de slaap
  • Gebitsslijtage en tandheelkundige problemen als gevolg van kaakspanning

3Kaakfysiotherapie bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum kunt u behandeld worden aan uw kaakklachten. De kaakfysiotherapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van deze klachten, vaak met behulp van oefeningen, mobilisatie, ontspanningstechnieken en advies over houding en levensstijl.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van kaakklachten zijn:

5Multidisciplinaire samenwerking

Indien nodig werkt de kaakfysiotherapeut samen met andere disciplines. Hierbij kunt u denken aan de tandarts, logopedist of diëtist. De tandarts kan helpen bij het beoordelen en behandelen van tandheelkundige problemen die verband houden met kaakklachten, zoals bruxisme. Een logopedist kan assisteren bij problemen met spreken, slikken en andere orofaciale functies. Daarnaast kan een diëtist advies geven over voeding en eetgewoonten die kunnen bijdragen aan het verminderen van kaakklachten, zoals het vermijden van hard voedsel of het aanpassen van de kauwtechniek. Door samen te werken met deze disciplines kan een uitgebreide en multidisciplinaire aanpak worden geboden om de klachten effectief te behandelen.

Herstellen van je kaakklachten

Voor een optimaal herstel van je kaakklacht heb je deskundige begeleiding nodig. Bij Hofmans van Benthum kun je rekenen op specialistische fysiotherapie, zodat je zo goed mogelijk herstelt van de klacht. Lees meer over kaakklachten.