(Medical) Taping 

Taping kent verschillende vormen. De klassieke witte sporttape immobiliseert gewrichten om bewegelijkheid te beperken. 'Medical taping' of 'kinesiotaping' gebruikt rekbare tape als tweede huid. Door variabele rek kan het gewrichtsbeweging beperken of spieren, bindweefsel, littekens, en lymfevaten beïnvloeden. 

1Wat is taping?

Taping kan in verschillende vormen gebruikt worden. Waarschijnlijk kent u de klassieke taping, waarbij er met de klassieke witte sporttape getapet wordt om zo een gewricht te immobiliseren, waardoor de bewegelijkheid wordt beperkt.

Een nieuwe vorm van taping is ‘medical taping’ of ‘kinesiotaping’. De tape die hierbij wordt gebruikt is rekbaar en kan als een soort tweede huid worden aangebracht. Hij kan met meer of minder rek worden aangebracht waardoor de werking ervan verandert. Deze tape kan ingezet worden om de bewegelijkheid van een gewricht te beperken, maar ook kunnen spieren, bindweefsel, littekens of lymfevaten worden beïnvloed.

2Klassieke tape vs. medical tape

De klassieke vorm van taping wordt nog regelmatig gebruikt om bijvoorbeeld een verstuikte enkel. Hierdoor krijgt het gewricht de rust die het nodig heeft.

Met medical taping kan het gewricht altijd nog enigszins bewegen. Hierdoor is deze tape minder geschikt om te gebruiken bij bijvoorbeeld het immobiliseren van een verstuikte enkel. Deze taping wordt veelal ingezet bij spierletsels, hooikoortsklachten en bij oedeemvorming. Het grote voordeel van de medical tape is dat deze tape veel beter tegen water kan. U kunt hierdoor dus met deze tape bijvoorbeeld zwemmen of douchen. De klassieke tape is minder goed tegen water bestand.

3Welke tape is voor u geschikt?

Afhankelijk van de aard en de locatie van de klacht wordt er door de fysiotherapeut een keuze gemaakt voor een van de twee technieken. De taping moet gezien worden als onderdeel van de behandeling.

4Ik wil alleen getapet worden, kan dat?

Ja. Sommigen mensen vinden het prettig om een enkel in te laten tapen. Hiervoor brengen wij kosten in rekening. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

5Onze specialisten

Alle fysiotherapeuten bij Hofmans van Benthum zijn geschoold in het aanbrengen van zowel klassieke als medical tape. U bent bij al onze fysiotherapeuten dus op de juiste plek.

6Vergoeding & verwijzing

Omdat taping niet vergoed wordt door de verzekeraar voor u, maar ook niet aan ons, vragen wij een kleine bijdrage voor het gebruik van de tape. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Tapen bij hooikoortsklachten

Tapen wordt vaak ingezet om gewrichten te immobiliseren. Een minder bekende werking is het tapen bij hooikoortsklachten. Dit gebeurt ook door middel van medical taping.