Revalidatie bij ziektebeeld

Bij verschillende ziekten zoals als kanker, COPD en hartaandoeningen is fysiotherapie een waardevolle aanvulling op de zorg. Het doel hierbij is om de fysieke functie te behouden of te verbeteren, bijwerkingen van behandelingen te verminderen, pijn te beheren en de algehele kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

1Wat zijn ziektebeelden?

Ziektebeelden verwijzen naar verschillende medische aandoeningen of ziekten die een persoon kan ervaren. Een aantal voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Kanker
  • Ademhalingsziekten: dit omvat aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), longontsteking, bronchitis en Covid
  • Neurologische aandoeningen: dit bestaat uit een breed scala aan aandoeningen die het zenuwstelsel beïnvloeden zoals beroertes (CVA), multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, dwarslaesie, enzovoort.
  • Hart- en vaatziekten: dit zijn aandoeningen zoals coronaire hartziekten, hartaanvallen, beroertes, hoge bloeddruk, hartfalen en perifere vaatziekten.

Deze lijst is natuurlijk slechts een greep uit de vele mogelijke ziektebeelden die mensen kunnen ervaren.

2Waarom training bij ziektebeelden?

Training kan veel positieve effecten hebben bij verschillende ziektebeelden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsproblemen bij COPD, waarbij training een positief effect heeft om de ademhalingsspieren te versterken en de longfunctie te verbeteren. Dit kan leiden tot een betere algehele gezondheid en een verminderd risico op complicaties. Daarnaast kan fysiotherapie ook cardiovasculaire training omvatten, wat gunstig is voor het verbeteren van de algehele conditie en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, evenals het bevorderen van het herstel na een hartaanval of hartoperatie.

Daarnaast speelt training ook een belangrijke rol in de oncologische zorg en kan verschillende positieve effecten hebben op patiënten met kanker. Een van de belangrijkste effecten is het behoud of verbetering van de fysieke functie. Kanker en de bijbehorende behandelingen zoals chemotherapie, radiotherapie en chirurgie kunnen leiden tot fysieke beperkingen zoals spierzwakte, vermoeidheid, verminderde mobiliteit en verminderde conditie. Fysiotherapie kan helpen bij het behouden of verbeteren van de fysieke functie door middel van gerichte oefeningen, mobilisatietechnieken en ademhalingsoefeningen.

Een ander belangrijk punt waarom training bij ziektebeelden een positief effect kan hebben is “Fit4Surgery”. Hierbij wordt gekeken naar de fysieke en medische toestand van een patiënt vóór een geplande operatie. In sommige gevallen kan fysiotherapie worden aanbevolen om de fysieke fitheid van de patiënt te verbeteren. Dit kan helpen bij het versterken van spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het vergroten van het uithoudingsvermogen, wat kan bijdragen aan een sneller herstel na de operatie. Het doel is om ervoor te zorgen dat de patiënt in de best mogelijke conditie verkeert om de operatie veilig te ondergaan en om het herstelproces te bevorderen.

Al met al kan fysiotherapie een waardevolle aanvulling zijn op de zorg, waarbij het doel is om de fysieke functie te behouden of te verbeteren, bijwerkingen van behandelingen te verminderen, pijn te beheren en de algehele kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

3Training bij Hofmans van Benthum

Afhankelijk van het ziektebeeld kan een van de gespecialiseerde fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum u bij staan in de training passend bij het ziektebeeld. Door ons brede scala aan fysiotherapeuten is er voor veel verschillende ziektebeelden een gespecialiseerde fysiotherapeut aanwezig.

4Multidisciplinaire samenwerkingen

Een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan een beter herstel bij ziektebeelden of na een operatie. In onze praktijk is een diëtiste werkzaam, die we in deze gevallen ook kunnen inschakelen. Patiënten kunnen advies krijgen over voeding om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn voor een snel herstel.

Daarnaast werken onze fysiotherapeuten samen met onze leefstijlcoaches. Patiënten kunnen worden aangemoedigd om bepaalde leefstijl aanpassingen te maken, zoals stoppen met roken, gezonder eten, regelmatig bewegen en alcoholgebruik verminderen, om hun algehele gezondheid te verbeteren en het risico op complicaties tijdens de operatie te verminderen.

Over het algemeen is het doel van training bij verschillende ziektebeelden om de risico's te minimaliseren en de kans op een succesvolle uitkomst te maximaliseren. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen de patiënt, huisarts, medisch specialisten en andere paramedische zorgverleners zoals diëtisten en ergotherapeuten, om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de gezondheid van de patiënt worden geoptimaliseerd.

5Vergoeding & verwijzing

U kunt met of zonder een verwijzing van knie- of heupartrose zich melden bij ons via het contactformulier op de website of telefonisch. U wordt dan ingepland bij een van onze gespecialiseerde GLA:D-fysiotherapeuten voor de screening.

De juiste voeding bij uw herstel

Het lichaam werkt hard om te herstellen na inspanning of bij revalidatie. De juiste voeding kan hier sterk aan bijdragen en wordt vaak onderschat. 

Laat u informeren en adviseren door de diëtist van Hofmans van Benthum. Dit draagt bij aan het herstel, waardoor uw vitaliteit en leefstijl vooruit gaan.