Schouderfysiotherapie 

Schouderfysiotherapie richt zich op diagnose, behandeling en revalidatie van schouder gerelateerde klachten. Ons schouderteam hanteert een specifieke aanpak bij schouderklachten, zodat zij de beste zorg op de juiste plek bij schouderklachten bieden. Een specifieke aanpak voor optimale behandeling met individueel afgestemde oefeningen, mobilisatie en advies voor een snel en duurzaam herstel. 

1Wat houdt schouderfysiotherapie in?

Binnen de fysiotherapie zijn er veel verschillende specialisaties. Een specialisatie houdt in dat de betreffende fysiotherapeut zich geschoold en verdiept heeft in een bepaalde klacht, aandoening of regio van het lichaam. Bij het schouderspecialisme draait het om de schouderregio, die meer omvat dan alleen de schouder zelf. Namelijk ook de structuren er omheen. Denk hierbij aan de bovenarm en schouderblad.

2Komt u in aanmerking voor schouderfysiotherapie??

Alle fysiotherapeuten bij Hofmans van Benthum zijn geschoold in schouderklachten. Zij zijn allen in staat om uw schouderklacht te diagnosticeren en te behandelen. Indien nodig kunnen zij overleggen met de schouderspecialisten en wanneer nodig overdragen. Wij streven ernaar om alle schouderklachten door onze schouderspecialisten te laten behandelen, maar vinden uw wachttijd ook belangrijk en willen u zo spoedig mogelijk van uw klacht helpen.

3Schouderspecialisten bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum hebben wij fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van de schouder. Ons schouderteam is aangesloten bij Schouder Centrum Nijmegen (SCN) en Schoudernetwerk Zuidoost-Nederland (SNZON) onderdeel van SchouderNetwerken Nederland (SNN). Bij ons kunt u terecht voor allerlei schouderklachten, zo ook na een operatie of als u op zoek bent naar een second opinion.

Ons schouderteam hanteert een specifieke aanpak bij schouderklachten, zodat zij de beste zorg op de juiste plek bij schouderklachten bieden.

De schouderfysiotherapeut begint met een diepgaande intake om alle mogelijke oorzaken van klachten te begrijpen. Meerdere factoren kunnen namelijk de schouderklacht beïnvloeden, zoals stress thuis of op het werk, (eenzijdige) houdingen of te weinig bewegen. Om dit te kunnen doen zullen er voorafgaande aan de intake enkele vragenlijsten worden afgenomen om dit uitgebreid in beeld te brengen.

Met de informatie uit het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek worden de klachten inzichtelijk gemaakt. Er wordt samen met u een behandelplan opgesteld dat past bij uw wensen, doelen en mogelijkheden. Daarnaast wordt de verwachte behandelduur en –resultaten besproken. Tijdens de behandeling ligt de focus op oefentherapie, maar kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals: advies leefstijl en houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave therapie, vliegwieltraining en taping. Het doel is niet alleen om uw huidige klachten te verlichten, maar ook om u te helpen toekomstige klachten te voorkomen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schouderfysiotherapie zijn:

5Multidisciplinaire samenwerking

Schouder Centrum Nijmegen (SCN) is een samenwerkingsverband tussen verschillende zorgverleners die als doel hebben de schouderzorg te optimaliseren in regio Nijmegen. Binnen het SCN werken deskundigen uit meerdere disciplines samen: gespecialiseerde fysiotherapeuten, huisartsen en orthopeden bundelen hun kennis en kunde om u de beste zorg te kunnen bieden. Deze specialisten hanteren dezelfde werkwijze en zorgen er voortdurend voor dat hun kennis up-to-date blijft. Zo is én blijft het SCN een expertisecentrum voor de diagnose en behandeling van mensen met schouderklachten. SNN is het landelijke overkoepelende orgaan voor regionale schoudernetwerken van in schouderklachten gespecialiseerde fysiotherapeuten. Het doel van SNN is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten met schouderklachten. SNZON is een regionaal netwerk in Zuidoost-Nederland waar sportfysiotherapeut en manueeltherapeuten samenwerken om de zorgen van mensen met schouderpijn te optimaliseren.

Tevens wordt er samengewerkt met huisartsen, orthopeden, ergotherapeuten, leefstijlcoaches, diëtisten en andere fysiotherapeuten.

Veel verschillende schouderklachten

Het schoudergewricht is een complex gewricht met veel verschillende spieren, pezen en banden. Hierdoor is de schouder een zeer functioneel gewricht, maar ook kwetsbaar voor veel verschillende schouderklachten