Vliegwieltraining 

Vliegwieltraining is een vorm van krachttraining die een veel beter effect blijkt te hebben op het verbeteren van spierkracht dan trainen met losse gewichten of traditionele krachtapparatuur. Bij vliegwieltraining werk je met een vliegwiel dat draait op een as. Je brengt dit wiel in beweging. Omdat het vliegwiel werkt als een jojo, krijg je een retourkracht die ervoor zorgt dat je ook bij de teruggaande beweging een optimale weerstand ondervindt. 

1Wat is vliegwieltraining?

Vliegwieltraining, ook wel flywheel training of kinetic training genoemd, is een vorm van krachttraining die een veel beter effect blijkt te hebben op het verbeteren van spierkracht dan trainen met losse gewichten of traditionele krachtapparatuur. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat trainen met traditionele krachtapparatuur met bijvoorbeeld tien herhalingen alleen de laatste herhaling optimaal is, bij vliegwieltraining is iedere herhaling optimaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vliegwieltraining door veel Olympische sporters wordt toegepast in revalidatie en hun trainingsprogramma. Vliegwieltraining maakt gebruik van de technologie die ontwikkeld is door NASA om astronauten in de ruimte optimaal te laten trainen.

2Hoe werkt vliegwieltraining?

Bij vliegwieltraining werkt u met een vliegwiel dat draait op een as. Via een koord brengt u dit wiel in beweging. Omdat het vliegwiel werkt als een jojo, krijgt u een retourkracht die ervoor zorgt dat u ook bij de teruggaande beweging een optimale weerstand ondervindt. Dit is 'het' unieke van trainen met een vliegwiel; deze trainingsprikkel is op traditionele krachtapparatuur niet te bereiken. Alle trainingen worden geregistreerd in de computer, waardoor na verloop van tijd een uitgebreid overzicht van uw vorderingen beschikbaar komt. 

3Kom ik in aanmerking voor vliegwieltraining?

Vliegwieltraining is geschikt voor vrijwel iedereen! De training is aan te passen aan ieder gewenst niveau en dus aan ieders fitheid, waardoor vliegwieltraining een zeer geschikte training is. De fysiotherapeut maakt een inschatting of vliegwieltraining geschikt is voor uw revalidatie of herstel.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum – Pees Revalidatiecentrum

Binnen het Pees Revalidatiecentrum gebruiken we de vliegwieltraining als aanvulling op de reguliere behandeling om u optimaal te laten herstellen van bijvoorbeeld een hielspoor, achillespeesblessure, tennisarm, schouderpijn of een peesontsteking van de knie.

Eveneens wordt de vliegwieltraining ingezet bij de revalidatie van knieletsel, zoals een voorste kruisbandrevalidatie.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van vliegwieltraining zijn:

  • Cas van Ewijk
  • Joris Reijnen
  • Pieter Fleuren
  • Remko van Lieshout
6Vergoeding & verwijzing

Voor vliegwieltraining zijn er geen additionele kosten naast de reguliere zitting. De fysiotherapeut gebruikt de vliegwieltraining als onderdeel van jouw revalidatietraject.

Zwaarste trainingsvorm

Vliegwieltraining wordt vaak gebruikt tijdens de sportrevalidatieVliegwieltraining wordt gezien als een van de zwaarste trainingstechnieken die wij toepassen. Doordat vliegwieltraining een concentrische en een excentrische fase heeft, heb je eigenlijk geen rustmoment. Het is dus heel effectief.