Blessure van de meniscus

Wat is een blessure van de meniscus?
Een meniscus is een halvemaanvormige schijf die tussen het boven- en het onderbeen ligt. Er is een binnen- en een buitenmeniscus. De meniscus vangt de schokken op in de knie die ontstaan bij bijvoorbeeld springen of hardlopen. Maar hij helpt ook bij het sturen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen, zoals bij het draaien van het been. Wanneer er te grote krachten ontstaan op de meniscus, kan deze beschadigen of scheuren. Ook door een degeneratieproces (slijtage) kunnen klachten ontstaan aan de meniscus.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Bij een blessure van de meniscus is de knie vaak pijnlijk en stijf. Ook kunnen er zogenaamde slotklachten optreden: u heeft dan het idee dat uw knie op slot springt waardoor u hem niet meer kunt bewegen. De knie doet pijn, vooral als u hurkt. En nadat de blessure is ontstaan, wordt de knie na verloop van tijd dik.

Er zijn twee soorten meniscusletsel: degeneratief (slijtage) of acuut. Bij degeneratief letsel gaat de kwaliteit van de meniscus langzaam achteruit. Uiteindelijk ontstaat een scheurtje of laat een flapje los. Bij acuut letsel komt er ineens veel te veel kracht op de meniscus te staan. Daardoor ontstaat een scheur. Soms gaat dit letsel samen met beschadigingen aan de binnen- of buitenband van de knie, de voorste kruisband of het kraakbeen. Zulke blessures ontstaan vaak bij sporten als voetbal, volleybal en hockey. De knie verdraait dan als het ware.

Wat is de behandeling van een blessure aan de meniscus?
Een blessure aan de meniscus kan op twee manieren behandeld worden. De keuze voor één van de technieken is afhankelijk van de schade aan de meniscus en de mogelijkheid tot natuurlijk herstel.
De eerste manier noemen we een conservatief beleid. Met kracht- en stabiliteitsoefeningen zorgt de fysiotherapeut dat uw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt. Hierbij maakt hij gebruik van het natuurlijk herstelmechanisme van uw lichaam.

Optie twee is een operatie. Tijdens een scopie (kijkoperatie) zal de orthopedisch chirurg de meniscus hechten of de niet meer te repareren schade wegknippen. Hij probeert altijd zo veel mogelijk van de originele meniscus te behouden. De revalidatie hiervan duurt zes weken tot zes maanden, afhankelijk van de operatietechniek en eventuele overige schade. Na de operatie maakt u uw knie weer soepel, sterk en stabiel onder begeleiding van uw fysiotherapeut.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Wij zien geregeld meniscusklachten waar conservatief of operatief beleid is toegepast. Gezien onze affiniteit met sportblessures en de kennis en kunde die wij in huis hebben, kunnen wij u goed helpen revalideren met deze klacht.

Vergoeding & verwijzing
Bent u geopereerd aan uw meniscus, dan heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een conservatief beleid, dat wil zeggen zonder operatieve ingreep, heeft u geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug