Blessure van de voorste kruisband

Wat is een blessure aan de voorste kruisband?

De voorste kruisband is een sterke band in het midden van de knie. Hij voorkomt dat het onderbeen te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. De kruisband is enorm belangrijk voor de stabiliteit van de knie, vooral voor mensen die intensief sporten.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?

Als uw voorste kruisband beschadigd is, kan uw knie instabieler aanvoelen. Meestal wordt de knie meteen na het ontstaan van de blessure dik. In de meeste gevallen is de knie ook pijnlijk. Dat hangt af van de schade in de rest van de knie.

Letsel aan de voorste kruisband ontstaat vaak door een verstap of verdraaimoment. Meestal gebeurt dat bij sporten zoals voetbal, basketbal, hockey en handbal, maar ook bij skiën. De knie maakt een onverwachte, bijna altijd draaiende beweging. Dan wordt de kracht op de voorste kruisband te groot en raakt hij beschadigd. In een aantal gevallen kunnen hierbij ook nog andere delen van de knie schade oplopen, zoals de binnenband en/of de binnenmeniscus (zie ook meniscusletsel).

Wat is de behandeling van een blessure van de voorste kruisband?

Er zijn twee manieren om letsel aan de voorste kruisband te behandelen. De keuze daarvoor hangt af van uw leeftijd en het activiteitenniveau dat u uiteindelijk weer wilt bereiken.
De eerste manier noemen we een conservatief beleid. Met kracht- en stabiliteitsoefeningen zorgt de fysiotherapeut dat uw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt. Hierbij maakt hij gebruik van het natuurlijk herstelmechanisme van uw lichaam.
Optie twee is het operatieve beleid. Hierbij maakt de orthopedisch chirurg een nieuwe kruisband van pezen uit uw been. De revalidatie duurt doorgaans negen tot twaalf maanden. Daarbij maakt u onder begeleiding van uw fysiotherapeut uw knie weer soepel, sterk en stabiel.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Wij zien geregeld (voorste) kruisbandletsels waar conservatief of operatief beleid is toegepast. Gezien onze affiniteit met sportblessures en de kennis en kunde die wij in huis hebben, kunnen wij u goed helpen revalideren met deze klacht.

Vergoeding & verwijzing
Bent u geopereerd aan uw voorste kruisband, dan heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een conservatief beleid, dat wil zeggen zonder operatieve ingreep, heeft u geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug