Bovenbeenklachten

De benen vormen een aanzienlijk deel van het lichaam. Het is dan ook niet gek dat ook de grootste spier van het lichaam zich in het onderlichaam bevindt. Dit is de grote bilspier of gluteus maximus. Ook de langste spier bevindt zich in de benen. Een veelvoorkomende klacht aan het bovenbeen is de hamstringblessure. Onze fysiotherapeuten hebben veel kennis op het gebied van de verschillende beenklachten aan het been, waardoor ze u in veel gevallen snel en effectief kunnen helpen. 

1Voorkant en achterkant bovenbeen

Het bovenbeen kan grofweg in twee delen worden verdeeld, namelijk de voorkant en de achterkant. Aan de voorkant zitten een aantal belangrijke spiergroepen waaronder de musculus quadriceps femoris. Deze vierkoppige spier zorgt voor de buiging in de heup en de strekking van de knie. Samen met een aantal andere spiergroepen zijn zij belangrijk bij bewegingen zoals lopen en rennen. Kwetsuren aan het bovenbeen kunnen daarom lastig zijn en beperkingen veroorzaken in het dagelijks leven.

Aan de achterzijde bevindt zich voornamelijk de hamstring. Een bekende spiergroep die de tegenhanger is van de quadriceps. Hij zorgt voor de strekking in de heup en de buiging van de knie. De hamstring is een sterke spiergroep, maar is berucht om zijn kwetsuren.

2Veel voorkomende blessures

Veel voorkomende blessures in het bovenbeen zijn verrekkingen of scheurtjes van de spieren. Ook overbelasting en kneuzingen komen vaak voor. Vaak ontstaan deze klachten bij (contact)sport.

Een bekende spier in het bovenbeen die vaak voor klachten zorgt is de hamstring. Maar ook klachten aan de kniepees en de heupspieren komen veel voor.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Afhankelijk van de aard en ernst van de blessure wordt een behandelplan opgesteld. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om een echo te maken van de spier of pees om de klachten in beeld te brengen, maar meestal kan de fysiotherapeut zonder een echo ook een goede fysiotherapeutische diagnose stellen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van bovenbeenklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Voor de meeste behandelingen van klachten aan uw been heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt gewoon direct een afspraak maken bij ons. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Sportrevalidatie bij bovenbeenklachten

Klachten aan het bovenbeen komen vaak, maar niet altijd, voor bij sporters. Voor klachten waarbij een sport specifieke hulpvraag is, bieden wij sportrevalidatie aan. Dit is speciale fysiotherapie door een geschoolde sportfysiotherapeut.