Bovenbeenblessure

De bovenbenen vormen een aanzienlijk deel van het lichaam.  Een veelvoorkomende klacht aan de voorkant van het bovenbeen is een verrekking of een scheur van de grote spiergroep aan de voorzijde van het been. Dit komt vaak voor wanneer er een explosieve beweging gemaakt wordt met weerstand. Denk hierbij aan het wegschieten van een voetbal. 

1Wat zijn bovenbeenblessures?

Klachten aan de voorzijde van het bovenbeen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen variëren in ernst. Enkele mogelijke oorzaken van klachten aan de voorzijde van het bovenbeen zijn:

  • Quadricepsblessure: Dit is een blessure aan de spieren aan de voorzijde van het bovenbeen, de quadriceps genaamd. Het kan resulteren in pijn, gevoeligheid en zwelling.
  • Peesklachten: Dit kan zijn een ontsteking van de pees van de quadriceps, wat kan leiden tot pijn en ongemak aan de voorkant van het bovenbeen, vooral tijdens bewegingen waarbij de quadriceps worden gebruikt, zoals rennen of springen.
  • Iliopsoas blessure: De iliopsoas is een spier die diep in de heup ligt en over de voorkant van het heupgewricht loopt. Een blessure hieraan kan pijn veroorzaken aan de voorkant van het bovenbeen, vooral bij activiteiten zoals hardlopen of buigen van de heup.
2Veel voorkomende symptomen

Door de vele verschillende klachten die kunnen ontstaan aan het been, kunnen deze uit verschillende symptomen bestaan. De symptomen variëren sterk, afhankelijk van de aard van de klacht. Deze kunnen onder andere pijn, zwelling, stijfheid, vermoeidheid of beperkte mobiliteit omvatten. Een grondige evaluatie is daarom essentieel om de exacte aard van de beenklachten te begrijpen en een doelgericht behandelplan op te stellen.

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor klachten aan het bovenbeen, afhankelijk van de aard van de klacht. Vaak omvatten deze behandelingen adviezen over belasting, mogelijk het toepassen van spiermassage indien nodig, maar vooral ook gerichte oefeningen om het bovenbeen te versterken, zodat normale activiteiten of sport snel weer hervat kunnen worden.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum kunt u onder meer terecht voor sportrevalidatie, op maat gemaakte oefenprogramma's, manuele therapie, taping, dry needling en shockwave therapie. Onze fysiotherapeuten analyseren uw klacht grondig om het juiste behandelplan op te kunnen stellen.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van bovenbeenblessures zijn:

6Vergoeding & verwijzing

Voor de meeste behandelingen van klachten aan uw been heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt gewoon direct een afspraak maken bij ons. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Sportrevalidatie bij bovenbeenblessures

Klachten aan het bovenbeen komen vaak, maar niet altijd, voor bij sporters. Voor klachten waarbij een sport specifieke hulpvraag is, bieden wij sportrevalidatie aan. Dit is speciale fysiotherapie door een geschoolde sportfysiotherapeut.