Onderbeenbreuk

Een onderbeenbreuk is een breuk of fractuur in het bot van het onderbeen. Het onderbeen bestaat uit twee botten, het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Een breuk in een van deze botten wordt beschouwd als een onderbeenbreuk. Deze blessure kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, zoals een val, een botsing, een sportblessure, of overmatige belasting van het bot. Onderbeenbreuken kunnen variëren in ernst, van kleine scheurtjes tot volledige breuken die chirurgische ingrepen vereisen om te genezen. 

1Veel voorkomende symptomen

De symptomen van een onderbeenbreuk kunnen onder meer pijn, zwelling, blauwe plekken, misvorming van het been en moeite met bewegen zijn.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Bij een onderbeenbreuk word je in de regel eerst naar de huisarts verwezen, die eventueel een orthopeed zal raadplegen.

Na het dragen van gips of na een eventuele operatie kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden bij het herstelproces.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn de fysiotherapeuten in staan om u goed te begeleiden bij het herstel na een onderbeenbreuk. De behandeling richt zich voornamelijk op het herstellen van de mobiliteit van het onderbeen en de enkel, alsmede het versterken van de omliggende spieren. Daarnaast ontvang je advies over hoe je het onderbeen kunt belasten en geleidelijk weer kunt opbouwen naar normale activiteiten.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van onderbeenklachten zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Als u geopereerd bent aan uw onderbeen heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een conservatief beleid, dat wil zeggen zonder operatieve ingreep, heeft u mét een verwijzing voor fysiotherapie recht op een chronische machtiging van 6 maanden. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Heeft u deze verwijzing niet, dan valt de behandeling buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Revalidatie bij Hofmans van Benthum

Een breuk zit in een klein hoekje. Het is zo gebeurd. Vaak doordat er een grote kracht op komt te staan, zoals bij sport of een val. 

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een periode met gips. Na deze periode is het belangrijk om je been goed te revalideren zodat er zo min mogelijk restklachten overblijven.