Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens komt van het Latijnse woord ‘claudicatio’ wat ‘hinken’ betekent.  Claudicatio, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening waarbij pijn optreedt in een of beide benen bij lopen. U wordt dan gedwongen te stoppen met lopen. Nadat u even stil hebt gestaan ('de etalage bekeken hebt'), trekt de pijn weg.

1Veel voorkomende symptomen

Bijna iedereen die ouder wordt krijgt te maken met bloedvatvernauwing of arteriosclerose. De bloedvaten worden geleidelijk minder elastisch, stug en dik, terwijl vetten en kalk, die door het bloed vervoerd worden, zich kunnen hechten aan de binnenkant van de slagader waardoor de wand van de slagader beschadigd kan raken. Bovendien worden de bloedvaten nauwer. Uiteindelijk kan een flinke vernauwing ontstaan: een stenose. De pijn bij etalagebenen ontstaat, doordat het bloed in de benen niet goed meer doorstroomt.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Een gespecialiseerd fysiotherapeut helpt u om met claudicatio zo lang mogelijk pijnvrij te lopen. Daarvoor krijgt u looptraining. Zo werkt u zelf aan uw herstel en kunt u een operatie uitstellen of zelfs voorkomen. Deze looptraining is bewezen effectief. Ook aan uw algehele conditie besteden de fysiotherapeuten aandacht. U krijgt begeleiding bij het verbeteren van uw conditie en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum is Susan Derks gespecialiseerd in Claudicatio intermittens en leefstijlinterventie. Zij is gespecialiseerd claudicatio fysiotherapeut en aangesloten bij het Claudicatio Netwerk.

4Onze specialisten

De specialist bij Hofmans van Benthum op het gebied van claudicatio intermittens is:

5Vergoeding en verwijzing

Voor de behandeling van claudicatio heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven. .

Lopen, lopen, lopen...!

Claudicatio is een erg hinderlijke aandoening. Maar door te lopen, kun je de klachten (grotendeels) verhelpen. Een gespecialiseerde fysiotherapeut mag claudicatio patiënten behandelen en deze looptraining geven.