CVA

Een beroerte wordt ook wel een ‘Cerebro Vasculair Accident’ oftewel CVA genoemd. Letterlijk betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Jaarlijks treft dit ongeveer 30.000 Nederlanders.  Bij 80% is er sprake van een bloedvat dat verstopt raakt (herseninfarct) en bij 20% is er sprake dat er een bloedvat knapt (hersenbloeding). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord, waardoor het hersenweefsel beschadigd raakt. De gevolgen zijn per persoon erg verschillend, maar altijd ingrijpend.

1Wat is het verschil met een TIA?

Bij een Transient Ischameic Attack (TIA) is er sprake van een tijdelijk verminderde bloedtoevoer in de slagaderen van de hersenen en wordt ook wel eens een kleine beroerte genoemd. De symptomen moeten binnen 24 uur weg zijn, anders is er sprake van een CVA. In de meeste gevallen zijn de symptomen van een TIA binnen 30 minuten al weg.

2Veel voorkomende symptomen

Een beroerte kan diverse gevolgen hebben, zowel zichtbaar als onzichtbaar, waaronder:

  • Een verlamming (vaak eenzijdig), waardoor het moeilijk is om een arm of been te bewegen
  • Problemen met het evenwicht
  • Problemen met lopen, met of zonder hulpmiddelen
  • Verminderde kracht in de armen of benen
  • Verminderde uithoudingsvermogen (vermoeidheid)

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Fysiotherapie kan op verschillende manieren bijdragen aan het welzijn en herstel van patiënten met een beroerte. Het doel van fysiotherapie is om weer meer controle over het lichaam te krijgen, zelfstandigheid te herwinnen en de kwaliteit van leven te vergroten.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Omdat elke persoon, iedere situatie en hulpvraag uniek is, stelt uw fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan op. Zo kan hij u bijvoorbeeld begeleiden bij uw dagelijkse activiteiten, het opbouwen van spierkracht en het trainen van specifieke bewegingen en/of lopen.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van CVA zijn:

6Multidisciplinaire samenwerking

Onze (geriatrie)fysiotherapeut is aangesloten bij CVA keten Noordelijke Maasvallei en CVA netwerk Nijmegen en beschikt daarmee over up-to-date kennis en behandeltechnieken. Daarnaast is er altijd nauw contact tussen de verschillende disciplines.

7Vergoeding en verwijzing

Bij een CVA heeft u een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Multidisciplinaire samenwerkingen

Onze geriatrie fysiotherapeut is aangesloten bij CVA keten Noordelijke Maasvallei en CVA netwerk Nijmegen en beschikt daarmee over up-to-date kennis en behandeltechnieken. Daarnaast is er altijd nauw contact tussen de verschillende disciplines.