Enkelklachten

Er zijn jaarlijks in Nederland 600.000 mensen die een enkelblessure oplopen en daardoor tijdelijk uit de roulatie zijn. Alle klachten rondom het enkelgewricht vallen onder enkelblessures. De meest voorkomende klachten zijn het verzwikken van de enkel, enkelbandletsel, verminderde bewegelijkheid van de enkel en fracturen (breuken). 

1Veel voorkomende symptomen

In het merendeel der gevallen ontstaan enkelblessures tijdens het sporten of tijdens een moment van onoplettendheid. Het gewricht zwikt dan bijvoorbeeld om terwijl u er niet op voorbereid bent. De beschermmechanismes werken dan niet optimaal. Meestal zijn pijnklachten en zwelling de meest voorkomende symptomen van enkelklachten. Soms kunt u ook niet goed meer op uw voet steunen.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Het ligt natuurlijk aan de aard van de blessure, maar de behandeling bestaat grofweg uit advies omtrent de belastbaarheid van uw enkel. Daarnaast kan er gekozen worden om de enkel te immobiliseren door middel van taping. Het grootste deel van de behandeling zal uit oefentherapie bestaan, gericht op stabiliteit en kracht van de enkel.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum – Pees Revalidatiecentrum

Bij Hofmans van Benthum hebben wij veel affiniteit met enkelklachten en sportblessures. Alle (sport)fysiotherapeuten hebben ruime kennis van enkelklachten. Daarnaast heeft ons team twee experts op het gebied van enkelklachten. Sjors Hofmans heeft jarenlange ervaring als hoofdfysiotherapie bij RKC Waalwijk waar enkelklachten aan de lopende band voorkwamen. Fysiotherapeut Remko van Lieshout heeft de master Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Daarvoor heeft hij onderzoek gedaan naar het kwetsbare enkelgewricht, met als zwaartepunt het detecteren van instabiliteit in de enkel. Hij bekijkt hoe voorkomen kan worden dat er blessures optreden door preventief stabiliteitsoefeningen te doen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van enkelklachten zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Bij enkelblessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u geopereerd aan uw enkel dan heeft u altijd een verwijzing nodig van een specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Sporthervatting na enkelklachten

De enkel is een essentieel onderdeel bij de meeste sporten. De sportfysiotherapeut kan je helpen revalideren na klachten aan de enkel om zo spoedig mogelijk je sport weer te hervatten. De manueeltherapeut kan ingeschakeld worden bij beperkingen in het enkelgewricht.

Bij Hofmans van Benthum hebben we vrijwel alle specialisaties in huis, waardoor de lijntjes kort zijn en de hulp snel geboden is.