Enkelblessure

Wat is een enkelblessure?
Er zijn jaarlijks in Nederland 600.000 mensen die een enkelblessure oplopen en daardoor tijdelijk uit de roulatie zijn. Alle klachten rondom het enkelgewricht vallen onder enkelblessures. De meest voorkomende klachten zijn het verzwikken van de enkel, enkelbandletsel, verminderde bewegelijkheid van de enkel en fracturen (breuken).

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
In het merendeel der gevallen ontstaan enkelblessures tijdens het sporten of tijdens een moment van onoplettendheid. Het gewricht zwikt dan bijvoorbeeld om terwijl u er niet op voorbereid bent. De beschermmechanismes werken dan niet optimaal. Meestal zijn pijnklachten en zwelling de meest voorkomende symptomen van enkelklachten.

Wat is de behandeling van enkelblessures?
Het ligt natuurlijk aan de aard van de blessure, maar de behandeling bestaat grofweg uit advies omtrent de belastbaarheid van uw enkel. Daarnaast kan er gekozen worden om de enkel te immobiliseren door middel van taping. Het grootste deel van de behandeling zal uit oefentherapie bestaan, gericht op stabiliteit en kracht van de enkel.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk 
Bij Hofmans van Benthum hebben wij veel affiniteit met enkelklachten en sportblessures. Alle fysiotherapeuten hebben ruime kennis van enkelklachten. Daarnaast heeft ons team twee experts op het gebied van enkelklachten. Sjors Hofmans heeft jarenlange ervaring als hoofdfysiotherapie bij RKC Waalwijk waar enkelklachten aan de lopende band voorkwamen.

Fysiotherapeut Remko van Lieshout heeft de master fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Daarvoor heeft hij onderzoek gedaan naar het kwetsbare enkelgewricht, met als zwaartepunt het detecteren van instabiliteit in de enkel. Hij bekijkt hoe voorkomen kan worden dat er blessures optreden door preventief stabiliteitsoefeningen te doen.

Vergoeding & verwijzing
Bij enkelblessures heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u geopereerd aan uw enkel dan heeft u altijd een verwijzing nodig van een specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering  beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug