Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een veelvoorkomende blessure waarbij de spieren aan de achterkant van het bovenbeen, de hamstrings genoemd, beschadigd raken. Deze blessure kan variëren van mild tot ernstig en kan optreden als gevolg van overbelasting of plotselinge bewegingen.  

Een bekend fenomeen bij een hamstringblessure is de felle stekende pijn, alsof iemand een mes achter in je been zit, terwijl je op hoge snelheid sprint. Vaak scheurt de hamstring dan gedeeltelijk in.  

1Veel voorkomende symptomen

Door de vele verschillende klachten die kunnen ontstaan aan het been, kunnen deze uit verschillende symptomen bestaan. De symptomen variëren sterk, afhankelijk van de aard van de klacht. Deze kunnen onder andere pijn, zwelling, stijfheid, vermoeidheid of beperkte mobiliteit omvatten. Een grondige evaluatie is daarom essentieel om de exacte aard van de beenklachten te begrijpen en een doelgericht behandelplan op te stellen.

Veelvoorkomende symptomen van een hamstringblessure zijn onder meer:

  • pijn in de achterkant van het bovenbeen, meestal in de buurt van de bil of het kniegewricht
  • gevoeligheid en zwelling in het gebied van de hamstring
  • beperking van de bewegingsmogelijkheden, met name bij vooroverbukken of het buigen van de knie
  • moeite met lopen, rennen, springen, bukken of andere activiteiten waarbij de hamstrings worden gebruikt
  • soms kunnen er ook blauwe plekken (later) zichtbaar worden
  • in ernstigere gevallen kan er kramp of spierkramp optreden in de hamstring

De ernst van de symptomen kan variëren afhankelijk van de mate van de blessure, variërend van milde pijn en ongemak tot ernstige beperkingen in beweging en functioneren.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor klachten aan de hamstring, afhankelijk van de aard van de klacht. Vaak omvatten deze behandelingen adviezen over belasting, mogelijk het toepassen van spiermassage indien nodig, maar vooral ook gerichte oefeningen om het bovenbeen te versterken, zodat normale activiteiten of sport snel weer hervat kunnen worden.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum kunt u onder meer terecht voor sportrevalidatie, op maat gemaakte oefenprogramma's, manuele therapie, taping en dry needling. Onze fysiotherapeuten analyseren uw klacht grondig om het juiste behandelplan op te kunnen stellen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van hamstringblessures zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Voor de meeste behandelingen van klachten aan uw been heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt gewoon direct een afspraak maken bij ons. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Sportrevalidatie bij hamstringklachten

Klachten aan de hamstring komen vaak, maar niet altijd, voor bij sporters. Voor klachten waarbij een sport specifieke hulpvraag is, bieden wij sportrevalidatie aan. Dit is speciale fysiotherapie door een geschoolde sportfysiotherapeut.