Hooikoortsklachten

Hooikoortsklachten zijn allergische klachten aan de luchtwegen die veroorzaakt worden door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen.  

Hooikoortsklachten zijn seizoen afhankelijk. De bloeiperioden van grassen, bomen, planten en bloemen worden het ‘pollenseizoen’ genoemd. De eerste periode in dit seizoen valt al in januari of februari door het bloeien van de berkenboom en de hazelaar. Vanaf mei tot en met september bloeien de meeste grassoorten en worden de pollen verspreid door de wind. Sommigen (on)kruiden bloeien nog tot november. 

1Veel voorkomende symptomen

De symptomen zijn zeer uiteenlopend. Maar de meest voorkomende klachten zijn:

  • loopneus
  • verstopte neus
  • niezen
  • hoesten
  • hoofdpijn
  • tranende of jeukende ogen
2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Vaak werken histaminetabletten van de drogist of op recept van de huisarts. In sommigen gevallen werkt niks. Bij Hofmans van Benthum gebruiken wij kinesiotaping tegen hooikoortsklachten. Hierbij wordt ingezet op symptoombestrijding.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Hofmans van Benthum biedt kinesiotaping aan als behandeling voor hooikoortsklachten, zonder toevoeging van medicatie. Hoewel wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit ervan beperkt is, wijzen landelijke onderzoeken uit 2016 en 2017 op een verlichting van symptomen bij 84% van de patiënten. Ons eigen onderzoek in 2021 toont zelfs een nog hoger succespercentage van 91%.

Bij deze methode wordt de tape in een X-vorm aangebracht op de rug ter hoogte van de schouderbladen. Het beïnvloedt diverse mechanismen, waaronder spieren en bindweefsel. De elastische tape stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam activeren. Dit kan leiden tot vermindering van symptomen zoals een loopneus, branderige ogen, of tranende ogen.

4Onze specialisten

Alle fysiotherapeuten bij Hofmans van Benthum zijn geschoold in het aanbrengen van kinesiotape. Bij hooikoortsklachten wordt deze aangebracht. U bent bij al onze fysiotherapeuten dus op de juiste plek.

5Vergoeding & verwijzing

Bij hooikoortsklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Er wordt een intake en onderzoek gedaan bij u om zeker te stellen dat er geen onderliggende klachten aanwezig zijn. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Kinesiotaping

Veel mensen hebben baat bij het aanbrengen van kinesiotape, maar wat is kinesiotape? Lees meer informatie over (medical)taping.