Kaakklachten

Wat zijn kaakklachten? 
Kaakklachten zijn klachten die te maken hebben met het kauwstelsel. Dit stelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Kaakproblemen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren. Als gevolg van tandenknarsen, nagelbijten, kaakklemmen, lipbijten, wangbijten, kauwgum kauwen, penbijten of het persen van de tong tegen het gehemelte kan deze overbelasting ontstaan. Ook stress kan een rol spelen.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Soms veroorzaakt het kaakgewricht klachten. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf die kan verschuiven, waardoor het gewricht kan blokkeren. Gebitsproblemen en een slecht zittend gebit kunnen ook zorgen voor kaakklachten. Bij kaakklachten voelen uw kaakspieren en kaakgewricht vaak pijnlijk of vermoeid. U kunt uw mond niet helemaal opensperren en soms hoort u krakende of knappende kaakgewrichten. Ook pijnlijke tanden, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen symptomen van kaakklachten zijn. Soms heeft u last van gebitsslijtage.

Wat is de behandeling van kaakklachten? 
De fysiotherapeut of manueeltherapeut analyseert uw klachten. U krijgt adviezen, bijvoorbeeld hoe u tandenknarsen kunt voorkomen. U leert uw mond te ontspannen. Daarnaast worden de overbelaste kaakspieren losgemaakt met een speciale therapie, de triggerpointtherapie.
Als het kaakgewricht niet goed werkt wordt het weer bewegelijk gemaakt. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis om te voorkomen dat de problemen terugkomen.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum kunt u behandeld worden aan uw kaakklachten. Fysiotherapeut Niels Koolmees is gespecialiseerd in kaakproblematiek.

Vergoeding & verwijzing
Bij kaakklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug