Knieartrose

Knieartrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht dunner of onregelmatig wordt. De oorzaak is meestal een samenstel van factoren. Erfelijkheid, zware belasting, overgewicht, verrichten van zwaar lichamelijk werk of zeer intensief sporten kunnen allemaal een rol spelen.

1Veel voorkomende symptomen

Bij knieartrose begint het kraakbeen te slijten, waardoor het dunner wordt en uiteindelijk kan verdwijnen. Dit resulteert in bot-op-bot contact in het gewricht, wat pijn, stijfheid, zwelling en verminderde beweeglijkheid veroorzaakt.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Behandelingen voor knieartrose kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar kunnen onder meer fysiotherapie, gewichtsverlies, aanpassingen aan de levensstijl, injecties in het gewricht (bijvoorbeeld corticosteroïden of hyaluronzuur), en in sommige gevallen chirurgie omvatten, zoals het vervangen van het kniegewricht voor een nieuwe knie. Het doel van de behandeling is meestal om de symptomen te verlichten, de functie van de knie te behouden of te verbeteren en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn alle kniespecialisten bekent met het behandelen van knieartrose. De behandelingen zullen voornamelijk bestaan uit advies omtrent belasting belastbaarheid, maar ook uit actieve oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit. Tevens bieden wij een speciaal knieartrose programma aan dat specifiek gericht is op knie- en heupartrose. Het programma heet GLA:D en wordt gegeven door GLA:D gecertificeerd fysiotherapeuten. Kijk bij GLA:D voor meer informatie over dit programma.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van knieartrose zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Knieartrose zit in het basispakket. U krijgt twaalf behandelingen vergoed. Echter, uw eigen risico wordt dan wel aangesproken. Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding vanuit het basispakket heeft u een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Zijn de twaalf genoemde behandelingen op en beschikt u over een aanvullend pakket, dan wordt fysiotherapie verder daaruit vergoed.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

GLA:D, een speciaal knieartrose programma

GLA:D is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor mensen met knie- en heupartrose. Het programma is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en bestaat uit een intake, 10 oefensessies, twee voorlichtingsavonden en een evaluatiemoment. Het oefenprogramma wordt aangepast op jouw persoonlijke situatie.