Kniebandletsel

De knie kent meerdere kniebanden, waaronder de buitenste en binnenste knieband. Deze kniebanden zorgen voor stabiliteit van de knie. In sommigen gevallen raakt een of beide van deze banden beschadigd of verrekt. Dit gaat vaak gepaard met pijn en instabiliteitsklachten. 

1Wat is kniebandletsel?

Kniebandletsel verwijst naar schade aan de banden (ligamenten) in of rondom de knie. Deze stevige banden houden de botten bij elkaar en bevorderen de stabiliteit van het kniegewricht. De knie heeft verschillende ligamenten, waaronder de voorste kruisband, achterste kruisband, de binnenste knieband en buitenste knieband. De ernst van kniebandletsel kan variëren, van milde verrekkingen tot volledige scheuren van de ligamenten. De oorzaak van kniebandletsel gebeurt veelal acuut door bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie. Dit kan plaatsvinden bij sportblessures of ongelukken. Daarnaast kan overmatige stress op de knie tijdens dagelijkse activiteiten ook kniebandletsel veroorzaken. 

2Veel voorkomende symptomen

De belangrijkste functie van de kniebanden is het stabiel houden van het kniegewricht. Wanneer een knieband is opgerekt of volledig afgescheurd het kniegewricht instabiel aanvoelen. Daarnaast kan er pijn, zwelling en een bewegingsbeperking optreden in de knie.

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Behandeling van kniebandletsel is vaak conservatief, dit wel zeggen dat een fysiotherapeutische behandeling dan de eerste optie is. Met de juiste adviezen, mogelijk ondersteuning van een brace en oefeningen om de kniestabiliteit te herstellen en de spierkracht te verbeteren. In ernstigere gevallen kan chirurgie nodig zijn om gescheurde ligamenten te repareren of te reconstrueren. Hiervoor zal de fysiotherapeut u doorsturen naar de huisarts voor een mogelijke verwijzing naar een orthopeed of sportarts.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Na een uitgebreid vraaggesprek en een fysiek onderzoek wordt eerst getracht de juist diagnose vast te stellen. Op basis van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld, dit kan bestaan uit het geven van het juiste advies, het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit van het gewricht en het verbeteren van de kracht van de omliggende spieren middels oefentherapie. Wanneer vastgesteld wordt dat een conservatieve behandeling niet voldoende is zult u worden doorverwezen naar uw huisarts voor mogelijk verdere diagnostiek. Er wordt dan gekozen voor een twee-sporen beleid, aan de ene kant start de fysiotherapeut het behandelplan om de knie zo goed mogelijk voor te breiden op mogelijke andere interventies en het verdere beleid bepaald de desbetreffende arts. Daarnaast heeft Hofmans van Benthum veel ervaring in het herstel na een operatieve ingreep. De (sport)fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het herstel na een knieband operatie en zullen u begeleiden bij het herstel om zo veilig mogelijk terug te kregen naar uw gewenste doel.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van knieklachten zijn:

6Vergoeding & verwijzing

Als u geopereerd bent aan uw knie heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Bij een conservatief beleid, dat wil zeggen zonder operatieve ingreep, heeft u geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Brace bij kniebandletsel?

Het kan zinvol zijn om een brace te dragen in het beginstadium van je kniebandblessure. Echter zijn niet alle braces geschikt. Soms wordt de brace zelfs aangemeten en geadviseerd d oor het ziekenhuis. In alle andere gevallen laat je goed informeren door een (sport)fysiotherapeut, zodat je knieband zo goed mogelijk kan herstellen.