Kuitblessure

De kuit bevindt zich aan de achterzijde van het onderbeen en bestaat uit verschillende spieren. De belangrijkste functie zijn het buigen van de knie, het strekken van de enkel en het bewaren van het evenwicht. Blessures aan de kuit kunnen zich op verschillende manieren uitten, zoals kuitkrampen, verrekkingen of scheuren (zweepslag) van de kuitspieren en problemen van de achillespees. Voor achillespeesklachten verwijzen wij u naar de pagina over achillespeesklachten 

Een kuitblessure kan zich manifesteren door symptomen zoals pijn, zwelling, gevoeligheid en beperkte beweging. Deze blessures kunnen worden veroorzaakt door overbelasting, plotselinge bewegingen, onvoldoende warming-up, slechte schoenen of onjuiste techniek bij het sporten.  

1Veel voorkomende symptomen

Bij kramp van de kuit ontstaat er vaak pijn. Nadat de kramp weg is getrokken neemt deze pijn af. Soms kan er een verharding in de spier ontstaan die lichte pijnklachten blijft geven. Meestal bij lopen, rennen, traplopen of gasgeven bij autorijden. Wanneer er sprake is van een verrekking of scheurtje (zweepslag) in de kuitspier, zal de pijn minder snel wegtrekken. De eerste dagen na het moment zal lopen zeer moeizaam of helemaal niet gaan. Een felle stekende pijn in de kuit is dan voelbaar. Het oplopen van een scheurtje of zweepslag wordt vaak omschreven als ‘iemand sloeg een tennisbal achter op mijn kuit’, ‘er werd een mes in m'n kuit gestoken’ of ‘iemand schopte mij van achter’. De omschrijving eindigt ook vaak met ‘maar toen ik achteromkeek, was er iemand'.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Afhankelijk van de ernst van de blessure zal de fysiotherapeutische behandeling bij een kuitblessure zich richten zich op het verminderen van pijn, het bevorderen van de genezing en het herstellen van kracht, bewegelijkheid en functie van de kuitspieren. Soms wordt er gekozen voor kinesiotaping of dry needling.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum zijn we goed thuis in het behandelen van kuitblessures. We beschikken over alle benodigde expertise om kuitblessures effectief aan te pakken. Indien nodig passen we technieken zoals dry needling of kinesiotaping toe. Bovendien bieden we de mogelijkheid om een echo te maken wanneer de fysiotherapeut het belangrijk acht om de schade visueel in kaart te brengen.

Kuitklachten komen vaak voor tijdens het sporten. Onze (sport)fysiotherapeuten begeleiden u bij het verantwoord hervatten van uw sportactiviteiten. We streven ernaar om uw herstelproces te ondersteunen en u weer op een veilige en effectieve manier terug te brengen naar uw sportieve bezigheden.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van kuitklachten zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Bij kuitklachten is er geen verwijzing voor fysiotherapie nodig. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Achillespees onderdeel van de kuit

Je achillespees is een belangrijk onderdeel van de kuit. Bij achillespeesklachten maken wij gebruik van ons Pees Revalidatiecentrum om deze met de kennis van de gespecialiseerde fysiotherapeuten zo goed mogelijk te behandelen.