Nieuwe heup

Een nieuwe heup vervangt uw eigen heupgewricht gedeeltelijk of volledig. Dat kan nodig zijn omdat u bijvoorbeeld al een tijd last heeft van heupslijtage (artrose) of omdat uw heupgewricht ernstig beschadigd of gebroken is. Uw orthopeed bepaalt of u in aanmerking komt voor een nieuwe heup.

1Wat merkt u van een nieuwe heup?

Als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis, kunt u meestal weer zelfstandig lopen met een hulpmiddel, in en uit uw bed en stoel komen en traplopen, als dat nodig is. Meestal heeft u bij ontslag nog pijn aan uw heup. U krijgt daarvoor pijnstillers. Verder beweegt u nog niet soepel en kan uw heup stijf aanvoelen.

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De gespecialiseerde fysiotherapeut van Hofmans van Benthum komt binnen vijf tot zeven dagen na de operatie voor de eerste keer bij u aan huis. Deze geeft dan tips hoe u in en rondom het huis uw krukken het beste kunt gebruiken. Daarnaast verbetert de therapeut het looppatroon met krukken en geeft spierversterkende oefeningen. Na een aantal behandelingen aan huis gaat de therapie verder bij ons in de praktijk. Hier gaan we gericht aan de slag om de nieuwe heup zo optimaal mogelijk te trainen. Daarbij houden we natuurlijk rekening met uw wensen en fysieke doelen.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Hofmans van Benthum biedt u de mogelijkheid om al vóór uw operatie, samen met een fysiotherapeut, te oefenen met het lopen met krukken. De fysiotherapeut kan u tevens tips en adviezen geven over de eerste dagen na de operatie.

In overeenstemming met de fysiotherapeut wordt besloten wanneer u naar de praktijk kunt komen. De locaties van Hofmans van Benthum beschikken over een ruime oefenzaal met veel mogelijkheden om te trainen. Hier zult u samen met de fysiotherapeut spierversterkende en stabiliteitsoefeningen uitvoeren. Daarnaast krijgt u tips over hoe u het beste in het dagelijks leven met uw klachten kunt omgaan.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van heuprevalidatie zijn:

5Vergoeding en verwijzing

Als u geopereerd bent aan uw heup heeft u een verwijzing nodig van de specialist. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Revalideren bij Hofmans van Benthum

Voor een optimaal herstel van je klacht of aandoening heb je deskundige begeleiding nodig tijdens het revalideren. Bij Hofmans van Benthum kun je rekenen op specialistische ondersteuning om zo goed mogelijk te revalideren. Kijk bij revalideren bij Hofmans van Benthum voor meer informatie.