Overgewicht en obesitas

Wat is overgewicht en wat is obesitas?
Wie overgewicht heeft, is te zwaar. Het gaat daarbij niet om schoonheid maar om gezondheid. Dus iemand die niet in maatje 38 past, hoeft geen overgewicht te hebben. Een belangrijke maat voor overgewicht is de Body Mass Index (BMI). De BMI berekent de verhouding tussen lengte en gewicht. Zit uw BMI tussen de 20 en 25, dan heeft u een gezond gewicht. Komt uw BMI uit tussen de 25 en 30, dan is er sprake van overgewicht. Bij een BMI van meer dan 30 spreken we van obesitas. Dan is er zo’n overmaat van vetstapeling in het lichaam dat er gezondheidsrisico’s ontstaan. Maar ook bij langdurig overgewicht kunnen gezondheidsproblemen optreden.

Wat zijn de symptomen en oorzaken?
Overgewicht ontstaat als er geen goede balans is tussen energieopname en energieverbruik. Er komt meer brandstof in het lichaam dan het lichaam verbruikt. Brandstof wordt bijvoorbeeld verbruikt bij werken, sporten, wandelen en andere lichaamsactiviteiten, hoe intensiever hoe meer. De energieopname gebeurt via de voeding. Hoe meer iemand eet, hoe meer energie het lichaam opneemt. De energiebalans wordt ook beïnvloed door erfelijke, biologische, psychosociale en omgevingsfactoren.

Wat is de behandeling van overgewicht en obesitas?
Fysiotherapie kan u helpen een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Daarmee vermindert u uw lichaamsgewicht, vergroot u uw fitheid en vermindert u de gezondheidsrisico’s. Onder begeleiding van een fysiotherapeut doet u aan actieve oefentherapie die gericht is op vetverbranding en het verbeteren van conditie en kracht. Voor de leefstijlverandering kan, indien nodig, een diëtist worden ingeschakeld.

Hofmans van Benthum | FysioCuijk
Bij Hofmans van Benthum is Remko van Lieshout gespecialiseerd in leefstijlinterventies. Hij is werkzaam op de locatie Medipoort. In dit gezondheidscentrum is ook een diëtist gevestigd, zodat de lijntjes kort kunnen zijn. Indien u al onder behandeling bent bij een diëtist, kan die natuurlijk worden betrokken bij de behandeling.

De locaties van Hofmans van Benthum beschikken over een ruime oefenzaal met veel mogelijkheden om te trainen. U zult samen met de fysiotherapeut diverse oefeningen uitvoeren. Daarnaast krijgt u tips over hoe u het beste in het dagelijks leven met uw klachten kunt omgaan.

Vergoeding & verwijzing
Bij overgewicht of obesitas heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u hier vinden.

‹ Terug