Schouderinstabiliteit

Van alle gewrichten in het lichaam is het schoudergewricht het meest gevoelig voor instabiliteit, omdat de schouder erg veel beweeglijkheid toelaat. Onder instabiliteit van het schoudergewricht verstaan we dat de weefsels in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren. Soms schiet zelfs de kop (gedeeltelijk) uit de kom, dit noemen we een (sub)luxatie. Instabiliteit ontstaat wanneer er iets mis is met het actieve systeem (denk aan spieren en pezen) of het passieve systeem (denk aan de botten, kapsel, banden, kraakbeen rand om de kom).

1Oorzaken van schouderinstabiliteit

Oorzaken van schouderinstabiliteit kunnen zijn:

  • een ongeval. Hierdoor kan de kraakbeen rand om de kom beschadigen, rekbaarheid van de banden toenemen of een pees afscheuren. Meestal ontstaat instabiliteit in één richting en schiet de kop er aan de voorkant uit, maar dat kan ook naar achteren of naar onder gebeuren, maar veel minder vaak.
  • door landurig / overmatig bewegen in eindstanden van het gewricht. Dit komt vaak bij personen voor die intensief bovenhandse sporten beoefenen zoals topsporters. Denk hierbij aan sporten zoals volleybal, tennissen, etc.
  • door algemene hypermobiliteit of laxiteit. Dit houdt in dat het kapsel en banden van nature al een vergrote beweeglijkheid van het schoudergewricht toelaten. Dit kan aangeboren of een hormonale oorzaak hebben (denk aan hormonale veranderingen bij een zwangerschap). Vaak is er in dit geval sprake van instabiliteit in meerdere richtingen.

2Veel voorkomende symptomen

Bij instabiliteit van het schoudergewricht kunnen verschillende symptomen aanwezig zijn zoals:

  • pijnscheuten bij bewegingen vooral in de eindstand van het schoudergewricht of boven schouderhoogte
  • knakkend of klikkend geluid bij bewegen
  • instabiel of onzeker gevoel van de schouder
  • bij relatief kleine verkeerde bewegingen kan de kop weer (gedeeltelijk) uit de kom gaan
  • overbelaste en pijnlijke spieren en pezen rondom schouderkop en schouderblad

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Gaat uw schouder regelmatig uit de kom, maar schiet deze weer terug dan wordt eerst fysiotherapie geadviseerd. De fysiotherapeutische behandeling zal bestaan uit oefeningen om de schouderspieren te versterken en de samenwerking van deze spieren te oefenen om zo de stabiliteit van het schoudergewricht te verbeteren. Vaak verdwijnen de klachten daarmee. Dit geldt ook voor de mensen die extreem lenige gewrichten hebben (laxiteit of hyperlaxiteit). Als de behandeling zonder operatie niet helpt, kunt u geopereerd worden. Zo’n operatie heet een stabiliserende schouderoperatie. Een operatie heeft vooral zin bij mensen met een instabiel schouder na een ongeluk. Mensen die extreem lenig zijn hebben weinig baat bij dergelijke operatie, na een operatie hebben zij een grote kans op herhaling van de klachten.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij de behandeling geven we inzicht in uw klacht en mogelijkheden hoe u zelf de klachten positief kunt beïnvloeden. We leren u oefeningen hoe uw schouder belastbaarder wordt, pijn verminderd en beter kan bewegen. Oefentherapie is een erg belangrijk onderdeel van de behandeling. Met regelmatig oefeningen doen heeft u zelf veel invloed op de klacht.  Oefentherapie kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals: advies leefstijl en houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave therapie, vliegwieltraining en taping. Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe u deze klacht in de toekomst kunt voorkomen

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schouderinstabiliteitsklachten zijn:

6Vergoeding en verwijzing

Bij de meeste schouderklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen.De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist, voorbeelden hiervan is een recente schouderoperatie. Uw schouderfysiotherapeut zal dit dan aangeven. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Behandeling / Specialisatie

Schouderklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een schouderspecialist naar kijkt. Deze schouderspecialist is gespecialiseerd in het behandelen van alle schouderklachten.

De schouderspecialisten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het Schouder Centrum Nijmegen (SCN).