Schouderluxatie

Van alle gewrichten in het lichaam is het schoudergewricht het meest gevoelig voor instabiliteit, omdat de schouder erg veel beweeglijkheid toelaat. Onder instabiliteit van het schoudergewricht verstaan we dat de weefsels in en rond de schouder niet in staat zijn de kop van de bovenarm op een juiste manier in de kom te fixeren. Soms schiet zelfs de kop (gedeeltelijk) uit de kom, dit noemen we een (sub)luxatie. Instabiliteit ontstaat wanneer er iets mis is met het actieve systeem (denk aan spieren en pezen) of het passieve systeem (denk aan de botten, kapsel, banden, kraakbeen rand om de kom).

1Oorzaken van schouderluxatie

Oorzaken van schouderluxatie kunnen zijn:

  • een ongeval. Hierdoor kan de kraakbeen rand om de kom beschadigen, rekbaarheid van de banden toenemen of een pees afscheuren. Meestal ontstaat instabiliteit in één richting en schiet de kop er aan de voorkant uit, maar dat kan ook naar achteren of naar onder gebeuren, maar veel minder vaak.
  • door landurig / overmatig bewegen in eindstanden van het gewricht. Dit komt vaak bij personen voor die intensief bovenhandse sporten beoefenen zoals topsporters. Denk hierbij aan sporten zoals volleybal, tennissen, etc.
  • door algemene hypermobiliteit of laxiteit. Dit houdt in dat het kapsel en banden van nature al een vergrote beweeglijkheid van het schoudergewricht toelaten. Dit kan aangeboren of een hormonale oorzaak hebben (denk aan hormonale veranderingen bij een zwangerschap). Vaak is er in dit geval sprake van instabiliteit in meerdere richtingen.

2Veel voorkomende symptomen

Bij een eerste schouderluxatie zijn de symptomen:

  • scherpe pijn
  • niet of slechts beperkt de schouder kunnen bewegen
  • soms ineens een verdikking zichtbaar, meestal aan de voorzijde van de schouder

Bij instabiliteit van het schoudergewricht kunnen verschillende symptomen aanwezig zijn zoals:

  • pijnscheuten bij bewegingen vooral in de eindstand van het schoudergewricht of boven schouderhoogte
  • knakkend of klikkend geluid bij bewegen
  • instabiel of onzeker gevoel van de schouder
  • bij relatief kleine verkeerde bewegingen kan de kop weer (gedeeltelijk) uit de kom gaan.
  • overbelaste en pijnlijke spieren en pezen rondom schouderkop en schouderblad
3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Bij een eerste schouderluxatie na een ongeval vindt de eerste behandeling meestal op de Spoedeisende Hulp plaats. Na enige vorm van pijnstilling/verdoving wordt de schouder in de kom getrokken. Hierna dient de schouder rust te krijgen, zodat het overrekte kapsel weer tot rust kan komen. Rust wordt geven door middel van een mitella (draagdoek) of een anti-rotatie-sling te dragen gedurende 3 weken, waarbij dit de laatste twee weken mag worden afgebouwd. Om verstijving van de schouder te voorkomen mag u zodra het mogelijk is na 1 week starten met draai- of slingeroefeningen voor de schouder. Nadat de schouder uit de kom is geweest, is het belangrijk om bepaalde extreme bewegingen gedurende enkele weken te voorkomen. Met name de beweging waarbij de schouder naar buiten wordt gedraaid. Bijna altijd wordt er eerst fysiotherapie voorgeschreven. De fysiotherapeutische behandeling zal eerst gericht zijn op het herstellen van de beweeglijkheid van de schouder en pijnvermindering. Vervolgens zal de behandeling zich richten op het versterken van de schouderspieren en de samenwerking van deze spieren om zo de stabiliteit van het schoudergewricht te verbeteren. Dit verkleint het risico op een volgende schouderluxatie. Na zes tot twaalf weken mag de schouder weer normaal belast worden. Indien de fysiotherapeutisch behandeling onvoldoende succesvol is gebleken dan kan een operatieve behandeling worden overwogen. Er zijn verschillende operaties ontwikkeld om de schouder te stabiliseren.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij de behandeling geven we inzicht in uw klacht en mogelijkheden hoe u zelf de klachten positief kunt beïnvloeden. We leren u oefeningen hoe uw schouder belastbaarder wordt, pijn verminderd en beter kan bewegen. Oefentherapie is een erg belangrijk onderdeel van de behandeling. Met regelmatig oefeningen doen heeft u zelf veel invloed op de klacht.  Oefentherapie kan gecombineerd worden met andere therapievormen, zoals: advies leefstijl en houdings- en bewegingsgedrag, manuele therapie, ontspanningsoefeningen, shockwave therapie, vliegwieltraining en taping. Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe u deze klacht in de toekomst kunt voorkomen.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schouderluxatie klachten zijn:

6Vergoeding en verwijzing

Bij de meeste schouderklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. U kunt zich direct bij ons melden. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van huisarts of specialist, voorbeelden hiervan zijn een recente schouderoperatie. Uw schouderfysiotherapeut zal dit dan aangeven. U heeft dan recht op onbeperkt fysiotherapie gedurende één jaar. Wel is het zo dat u de eerste twintig behandelingen zelf moet betalen, maar als u over een aanvullende verzekering beschikt, dan worden deze twintig behandelingen daaruit vergoed.

Behandeling / Specialisatie

Schouderklachten kunnen door alle fysiotherapeuten behandeld worden. In sommige gevallen is het zinvol dat er een schouderspecialist naar kijkt. Deze schouderspecialist is gespecialiseerd in het behandelen van alle schouderklachten.

De schouderspecialisten van Hofmans van Benthum zijn aangesloten bij het Schouder Centrum Nijmegen (SCN).