Schrijfproblematiek 

Schrijfproblematiek verwijst naar de moeilijkheid die kinderen ervaren bij het ontwikkelen van hun schrijfvaardigheden. In onze moderne tijd, waarin digitale apparaten zoals computers, tablets en telefoons steeds vaker worden gebruikt, neemt het schrijven met de hand af. Desalniettemin blijven goede schrijfvaardigheden van groot belang. Deze vaardigheden bevorderen de ontwikkeling van fijne motoriek, wat essentieel is voor de algehele ontwikkeling van kinderen en vormen een belangrijk onderdeel voor hun succes op school en in het dagelijks leven. 

1Veel voorkomende symptomen

Veelvoorkomende klachten bij schrijfproblematiek zijn:

  • moeite met het vasthouden van een potlood of pen
  • onleesbaar handschrift
  • langzame schrijfsnelheid
  • inconsistentie in lettergrootte en –vorm
  • onvermogen om binnen de lijnen te schrijven
  • vermoeidheid tijdens het schrijven

2Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

De kinderfysiotherapeut heeft expertise in het behandelen van diverse klachten bij kinderen, waaronder schrijfproblematiek. Op een speelse en educatieve manier werkt de kinderfysiotherapeut samen met het kind aan het verbeteren van de schrijfvaardigheid. Hierbij wordt de juiste pengreep aangeleerd en wordt de fijne motoriek versterkt.

3Behandeling bij Hofmans van Benthum

Bij Hofmans van Benthum staat ons team van kinderfysiotherapeuten voor u en uw kind klaar. Zij zijn actief op de praktijk, maar ook daarbuiten. Zij zijn meermaals per week te vinden op diverse basisscholen om kinderen te screenen en te helpen met hun schrijfproblemen. Maar ook als ouder kun je je direct melden bij de kinderfysiotherapeut wanneer je een achterstand denkt op te merken. De kinderfysiotherapeut zal dan een screening doen. Indien wenselijk kan er dan een terugkoppeling plaatsvinden richting de leerkracht van het kind.

Twijfelt u of uw kind fysiotherapie nodig heeft? U kunt uw kind altijd motorisch laten screenen. Bij kinderen tussen 0 en 2 jaar bestaat de mogelijkheid om dat aan huis te doen.

4Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van schoolse vaardigheden zijn:

5Vergoeding & verwijzing

Kinderfysiotherapie wordt voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit het basispakket. Per indicatie krijgen zij 18 behandelingen vergoed. U heeft hiervoor geen aanvullende verzekering voor nodig.

Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Schoolse vaardigheden

De kinderfysiotherapeut gaat met uw kind aan de slag om de schoolse vaardigheden te verbeteren. Op een leuke en speelse manier wordt geprobeerd om vaardigheden aan te leren zodat uw kind zo min mogelijk achterstand op school oploopt.