Voetklachten

Onze voeten, vaak een beetje verwaarloosd, zijn onmisbaar bij het (hard)lopen. Ze zijn het fundament van ons lichaam en hebben veel te verduren. Voeten hebben een uitermate complexe anatomie. Daarom zijn ze kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit. Enkele voorbeelden van klachten die u kunt krijgen aan uw voet zijn hielspoor, achillespeesklachten, doorgezakte enkels, doorgezakte voorvoet, gewrichtspijn, pees- en bandenpijn. 

1Veel voorkomende symptomen

Elke soort voetklacht kent zijn eigen symptomen. Vaak gaat het om pijn bij inspanning maar ook stijfheid kan een symptoom zijn, bijvoorbeeld bij hielspoor. In sommige gevallen krijgt u last van knie-, heup- of rugklachten doordat u (onbewust) gaat compenseren in uw houding. Onze fysiotherapeuten zijn ervaren in het herkennen van dergelijke symptomen en stellen een passend behandelplan op.

2Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor voetklachten. Ze kunnen ontstaan door overbelasting door overmatig of verkeerd bewegen. Ook externe krachten, zoals een tackel bij voetbal, kunnen klachten veroorzaken. Verder zijn er ook persoonsfactoren zoals overgewicht die een rol spelen. Het gebruik van de verkeerde schoenen, zowel in het dagelijks leven als tijdens het sporten, kan ook voetklachten veroorzaken. De behandelende fysiotherapeut zal dit ook beoordelen indien zij dit nodig acht.

3Welke behandelingen zijn er toepasbaar?

Afhankelijk van de soort voetklacht wordt er een behandeling voorgesteld. Dit kan zijn het immobiliseren van de voet door middel van tapetechnieken of oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit. Bij sommige klachten kan shockwave therapie uitkomst bieden.

4Behandeling bij Hofmans van Benthum - Pees Revalidatiecentrum

Bij Hofmans van Benthum kijken wij naar uw klacht, maar ook uw wens en doelen. Op basis daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. De behandeling die wordt toegepast is afhankelijk van uw klacht, maar wordt altijd vantevoren met u besproken.

In de meeste gevallen zijn onze fysiotherapeuten goed in staat u te helpen bij uw klachten. In het specifieke geval dat er sprake is van peesklachten in de voet, kunnen wij u helpen revalideren in ons Pees Revalidatiecentrum. Soms zijn structurelere aanpassingen zoals steunzolen verstandig. In dat geval kunnen wij u in contact brengen met bijvoorbeeld een geschikte podotherapeut.

Onze (sport)fysiotherapeuten begeleiden u bij het verantwoord hervatten van uw (sport)activiteiten. We streven ernaar om uw herstelproces te ondersteunen en u weer op een veilige en effectieve manier terug te brengen naar uw (sportieve) bezigheden.

5Onze specialisten

De specialisten bij Hofmans van Benthum op het gebied van voetklachten zijn:

6Vergoeding & verwijzing

Voor de behandeling van voetklachten heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. De behandeling valt buiten het basispakket, maar wordt wel vergoed vanuit uw aanvullende verzekering, indien u daarover beschikt. Bij sommige indicaties is er toch een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Uw fysiotherapeut zal dit dan aangeven.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan krijgt u een nota per post gestuurd die u zelf moet betalen. De kosten kunt u vinden bij onze tarieven.

Multidisciplinaire samenwerking met de podotherapeut

De specialist in voetklachten is de podotherapeut. Echter kunnen wij voetklachten ook goed behandelen. Indien nodig werken wij multidisciplinair samen met de podotherapeut. Wij verwijzen u naar de podotherapeut of nemen direct contact op voor overleg.